Gandul.info
Teodora Marinescu
455 vizualizări 29 nov 2017

"Pentru a semna un tratat de pace între ţările noastre, avem nevoie să existe înţelegere şi încredere în rândul populaţiilor noastre", a afirmat Shinzo Abe.

Vorbind despre posibila activitate comună economică a Rusiei şi Japoniei în insulele din Arhipelagul Kurile, premierul japonez a menţionat că aceasta ar trebui să nu încalce legislaţia celor două state şi să fie benefică pentru ambele tabere.

Preşesintele rus Vladimir Putin a declarat anterior, după o întâlnire cu Shinzo Abe la Vladivostok, pe 7 septembrie, că diplomaţii japonezi şi ruşi au selectat un număr de proiecte care vor fi desfăşurate în regiune, inclusiv proiecte de agricultură, energie eoliană, procesarea deşeurilor, turism şi crearea unor sere.

Rusia şi Japonia consideră că activităţile economice comune în insulele Kurile reprezintă în pas în direcţia semnării unui trat de pace. Cu toate acestea, conform observatoriilor japonezi, Moscova şi Tokyo nu sunt de acord cu toate detaliile implementării proiectelor. În timp ce Rusia insistă că proiectele ar trebui desfăşurate sub legislaţia proprie, Japonia consideră că cea mai bună soluţie este crearea unui sistem special de implementare.

Insulele din Arhipelagul Kurile au fost centrul disputei între Rusia şi Japonia încă de la sfârşitul celui de-al doilea Razboi Mondial, împiedicându-le pe cele două să semneze un tratat de pace.

Citește și: