26 vizualizări 6 ian 2009

Primul producător mondial de automobile, Toyota, care a ajuns pe această poziţie prin detronarea General Motors la începutul anului 2007, înainte ca firma americană să-şi înceapă declinul – îşi va închide pentru 11 zile toate cele 12 unităţi de producţie din Japonia!

Potrivit The Times, acest interval de oprire a producţiei este singurul care asigură anumite economii, căci o întrerupere a producţie de peste 11 zile deja ar aduce pierderi.

În danele portuare, Toyota are zeci de mii de vehicule „pe stoc”, deoarece distribuitorii din toată lumea nu le mai solicită, astfel că o pauză în producţie (programată pentru luna februarie) este binevenită. Însă vestea este un şoc pentru muncitori. Angajaţii industriali din Japonia sunt obişnuiţi cu „o slujbă pe viaţă” într-o mare corporaţie, astfel că decizia patronatului Toyota i-a şocat.

Niciuna dintre marile companii japoneze nu doreşte să fie prima care, din cauza recesiunii economice, să dea lovitura de graţie culturii corporatiste a „slujbei pe viaţă”.

Deşi „şomajul tehnic” anunţat de Toyota nu înseamnă o concediere definitivă, decizia va avea reverberaţii asupra întregii economii din oraşul Nagoya, care trăieşte de pe urma furnizorilor producătorului auto. Aceştia vor avea de suferit în primul rând pentru prăbuşirea cererii pe piaţa auto în SUA (cu 36% în decembrie), cel mai mare client al Japoniei, care se adaugă cel puţin unui deceniu de declin al pieţei interne.

Apetitul pentru achiziţia de autovehicule a scăzut substanţial în rândul populaţiei tot mai îmbătrânite a Japoniei încă dinainte ca economia mondială să intre în actuala recesiune. Momentan, cererea de maşini pe piaţa japoneză se situează la cel mai scăzut nivel, comparabil cu începutul anilor 1970.
 

Citește și: