Departamentul Economic
818 vizualizări 25 nov 2018

Planul Chinei de a judeca fiecare din cei 1,3 miliarde de cetăţeni pe baza comportamentului social a mai făcut un pas. Beijingul este pe cale să adopte un program de puncte pe parcursul întregii vieţi, care atribuie ratinguri personalizate fiecărui rezident.

Capitala va colecta date de la mai multe departamente, pentru a recompensa sau a pedepsi aproximativ 22 de milioane de locuitori, pe baza acţiunilor şi reputaţiei lor, până la sfârşitul anului 2020, potrivit unui plan publicat pe site-ul web al guvernului municipal din Beijing. Cei care beneficiază de un aşa-numit "credit social" vor beneficia de "canale verzi", în timp ce cei care încalcă legile vor avea o viaţa dificilă.

Autorităţile consideră că proiectul din Beijing va îmbunătăţi sistemul social, astfel încât cei persoanele care nu se bucură de încredere nu vor fi capabili să facă nici măcar un singur pas fără a fi cunoscute. China a experimentat mult timp sisteme de clasificare a cetăţenilor, recompensând comportamentul bun cu servicii şi pedepsind acţiunile rele cu restricţii şi sancţiuni. Criticii spun că astfel de mişcări sunt pline de riscuri şi ar putea duce la sisteme care reduc oamenii la puţin mai mult de un raport.

Însă nu doar Beijingul experimentează astfel de programe.

Hangzhou a lansat sistemul său de evaluare personală la începutul acestui an, recompensând "comportamente prosocial", cum ar fi munca voluntară şi donaţiile de sânge şi pedepsindu-i pe cei care încalcă legile privind traficul sau dau mită. Până la sfârşitul lunii mai, persoanele evaluate negativ în China nu au primit rezervări pentru 11 milioane de zboruri şi 4 milioane de călătorii cu trenul de mare viteză, potrivit Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă.

Conform planului guvernului de la Beijing, bazele de date ale diferitelor agenţii vor comunica, pentru a obţine o imagine mai detaliată a interacţiunilor fiecărui rezident într-o gamă largă de servicii. Propunerea solicită ca agenţiile, inclusiv organismele din turism, autorităţile de reglementare a afacerilor şi autorităţile de transport, să colaboreze.

Urmărirea comportamentului individual în China a devenit mai uşoară, pe măsură ce dimensiunea economică a vieţii se mişcă spre online, cu aplicaţii cum ar fi Tencent’s WeChat sau Ant Financial’s Alipay, un nod central pentru efectuarea de plăţi, obţinerea de împrumuturi şi organizarea transportului. Conturile sunt în general legate de numerele de telefon mobil, care, la rândul lor, necesită o identitate reală.

Nu se ştie cum va arăta versiunea finală a sistemului naţional de credite sociale din China, dar, în urma regulilor care obligă reţelele sociale şi furnizorii de internet să elimine anonimatul, iar sistemele de recunoaştere a feţei devin tot mai populare, autorităţile sunt în măsură să găsească infractorii mai uşor ca niciodată şi să-i pedepsească.

 

Citește și: