Marius Fratila - Mediafax
2268 vizualizări 17 iul 2012

Toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede, de la începutul acestei luni, un etilotest, aparat pentru verificarea alcoolemiei în aerul expirat, îi atenţionează Ministerul Afacerilor Externe pe cetăţenii români.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români cu privire la faptul că, începând din luna iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l", se arată în atenţionarea MAE transmisă marţi MEDIAFAX.

De asemenea, sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 centimetri cubi.

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sancţionată cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale, precizează MAE.

Totodată, potrivit MAE, există două tipuri de dispozitive: chimic şi electronic. În general, costul dispozitivului chimic este de 1-2 euro, iar al celui electronic depăşeşte 100 euro. Acestea aparate se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.

 

Citește și: