Mihai Draghici - Mediafax
2295 vizualizări 10 nov 2017

Întrebat vineri, în cursul unei conferinţe de presă, dacă a fost stabilit un termen de două săptămâni până la care Marea Britanie trebuie să ofere clarificări sau concesii privind obligaţiile financiare, Michel Barnier a răspuns simplu: "Da".

Potrivit estimărilor, Marea Britanie trebuie să achite obligaţii financiare cuprinse între 60 şi 100 de miliarde de euro aferente apartenenţei la Uniunea Europeană.

Michel Barnier a reiterat că Londra trebuie să ofere clarificări privind obligaţiile financiare, statutul imigranţilor europeni post-Brexit şi frontiera între Irlanda de Nord şi Irlanda înaintea summitului UE din 14-15 decembrie, unde se va decide dacă Bruxellesul va demara etapa negocierilor pe tema viitoarelor relaţii bilaterale. 

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a reiterat, vineri, că Marea Britanie intenţionează să abordeze la momentul oportun chestiunea sensibilă a obligaţiilor financiare, afirmând că se aşteaptă la "flexibilitate" din partea Uniunii Europene.

Marea Britanie îşi va onora obligaţiile financiare, a subliniat David Davis. Problema este că Marea Britanie este dispusă la achitarea unei sume de doar 22 de miliarde de euro.

"Este momentul ca ambele părţi să caute împreună soluţii. Pentru a rezolva problemele, este necesar ca ambele părţi să dea dovadă de flexibilitate şi pragmatism", a declarat David Davis după noua sesiune de negocieri pe tema Brexit.

"Trebuie să ajungem cu discuţiile la viitoarea relaţie bilaterală. Pentru acest lucru, ambele părţi trebuie să aibă încredere în rezultatul comun al negocierilor. Rămânem disponibili şi intenţionăm să asigurăm acest rezultat în săptămânile rămase înaintea summitului Consiliului European programat în decembrie", a spus David Davis.

Reprezentanţii Bruxellesului şi Londrei negociază în prezent condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relaţii bilaterale. 

Michel Barnier a explicat că liderii UE vor decide în cursul reuniunii din 14-15 decembrie dacă există suficiente progrese în negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.

Marea Britanie trebuie să menţină "modelul european" dacă vrea relaţii bune cu Uniunea Europeană post-Brexit, a avertizat joi Michel Barnier, recomandând Londrei să evite apropierea de Statele Unite. "Mă mir foarte mult când îl aud pe secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, cerându-le britanicilor la Londra să se îndepărteze de Europa pentru a avea relaţii convergente cu alţii – cu mai puţine reglementări, cu standarde mai mici privind mediul înconjurător, sănătatea, alimentaţia, legislaţia financiară, fiscală şi în domeniul muncii", a declarat Michel Barnier.

"Marea Britanie a ales să părăsească Uniunea Europeană. Dar oare vrea şi să se distanţeze de modelul european? Aceasta este o chestiune diferită", a adăugat Michel Barnier. "Britanicii trebuie să ne spună dacă vor să adere în continuare la modelul european. Răspunsul lor este important, deoarece va stabili direcţia de discuţii privind viitorul parteneriat şi condiţiile de ratificare", a atras atenţia negociatorul Uniunii Europene pe tema Brexit.

Citește și: