10 vizualizări 21 iul 2009

Criza economică începe să transforme înmormântările într-un lux pentru şomerii din California, care abandonează trupurile celor dragi în morgi. Astfel, la datoriile de peste 1,7 milioane dolari pe oră (24 de miliarde în total) ale celui mai bogat stat din componenţa SUA se adaugă şi cele cu incinerarea cadavrelor abandonate.

Cu 25% mai multe astfel de incinerări au avut loc în primele şase luni ale lui 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în Los Angeles, relatează cotidianul LA Times. „Familiile ne spun limpede că nu au bani de înmormântare”, s-a plâns un oficial local, căci un sicriu, organizarea ceremoniilor, transportul şi înhumarea au un cost mediu de 7.300 USD la firmele de pompe funebre. Reclamarea unui trup de la morgă costă 200 USD (sumă care nu se plăteşte pentru cei morţi în urma unei infracţiuni), iar incinerarea este în jur de 700-1.000 USD. Dar nici această sumă nu şi-o permit familiile de şomeri sau cei pentru care decedatul era singurul salariat din casă.

Lor le rămâne ca, dacă vor avea vreodată bani, să plătească între 352-466 USD pentru cutia cu cenuşă, dar statul nu-i poate obliga. Deocamdată, nu există o lege care să-i oblige pe californieni să demonstreze că sunt prea săraci, pentru a lua trupul unui decedat din custodia statului.

Citește și: