Silviu Bănilă
1410 vizualizări 28 ian 2016

Eva Schloss, în vârstă de 86 de ani, a fost o prietenă a familiei Frank, după plecarea din Germana nazistă, în anii 1930. Mama ei, Fritzi, s-a căsătorit cu tatăl lui Anne, Otto Frank, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, scrie CNN.

„Dacă Donald Trump va deveni preşedintele SUA, va fi un dezastru total”, a declarat Eva Schloss pentru Newsweek. „Cred că se comportă ca un Hitler şi incitează la rasism”.

Schloss a supravieţuit calvarului de la Auschwitz, în timp ce Anne Frank şi mama ei au murit în lagărul de la Bergen-Belsen. Jurnalul lui Anne Frank a devenit celebru în toată lumea, fiind o ilustrare fidelă a vieţii dintr-o familie evreiască, în Germania nazistă.

Donald Trump a mai fost comparat în trecut cu dictatorul nazist, atât de oponenţii din SUA, cât şi de cei din alte ţări.

În noiembrie 2015, Max Boot, consilierul candidatului la preşedinţia SUA Jeb Bush, a scris pe Twitter că Trump este „fascist”, în timp ce un ziar britanic s-a „întrebat” în decembrie: „Cine a rostit aceste cuvinte: Donald Trump sau Adolf Hitler?”

„Dacă analizaţi istoria, veţi vedea că această retorică a declanşat al Doilea Război Mondial şi i-a permis lui Hitler să cotropească mai multe ţări”, a declarat Christine Todd Whitman, fostul guvernator din New Jersey (republicană), în 9 decembrie 2015, după ce Trump a recomandat interzicerea temporară a accesului imigranţilor musulmani în SUA.

Citește și: