94 vizualizări 12 mai 2010

Angajaţii din sectorul public vor primi salarii mai mici cu 5%, naşterea unui copil nu va mai fi "premiată" de stat, pensiile vor fi îngheţate, iar investiţiile publice - reduse atât în 2010, cât şi în 2011. Acestea sunt măsurile de austeritate pe care le-a anunţat, ieri, premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero.

De teamă ca ţara lui să nu ajungă în situaţia Greciei, premierul socialist a decis să îşi îndeplinească în avans angajamentele luate faţă de omologii europeni, în noaptea de duminică spre luni, la Bruxelles. El a anunţat cu cinci zile mai repede decât data-limită care fusese fixată Spaniei de mai-marii UE, în încercarea de a transmite, potrivit propriilor cuvinte, "o imagine de stabilitate".

Miercurea de săptămâna trecută (5 mai), Zapatero a descris ca "exclusă" orice măsură care să vizeze reduceri de salarii. După şapte zile - răstimp în care UE a evitat o gravă "criză a euro", prin promisiunea mai-marilor Uniunii că moneda unică va fi stabilizată dintr-un fond de până la 750 miliarde euro - premierul s-a răzgândit şi a anunţat noul plan de austeritate în Parlament.

De la sfârşitul săptămânii trecute, Spania şi Portugalia au devenit "candidate" (încă neoficiale) la împrumuturi de tipul celui primit de Grecia, astfel că presiunile la care au fost supuse guvernele lor au fost uriaşe. Zapatero a primit un apel telefonic inclusiv din partea lui Barack Obama.

Potrivit preşedintelui SUA, de acţiunea lui Zapatero ar depinde "efor­tul Europei de a reda încrederea pie­ţelor financiare", astfel încât liderul de la Madrid s-a văzut nevoit, în faţa Parlamentului, să ceară susţinerea naţiunii pentru planul său. Anterior, tot el declarase public că noi măsuri de austeritate vor împiedica creşterea economică.

Fără ce vor rămâne spaniolii

Angajaţii publici din Spania - 234.800 doar în aparatul administrativ central, ei reprezentând cam 9% din totalul celor plătiţi din bani publici - vor pierde 5% din salariu. Reducerea este media generală, astfel că unele salarii ar putea fi reduse un pic mai mult sau un pic mai puţin decât acest procent.

Citeşte în pagina următoare ce vor câştiga spaniolii din măsurile de austeritate

Citește mai departe:

Citește și: