Gilda Popa
3614 vizualizări 12 nov 2018

Întreaga lumea a entertainmentului deplânge moarte celui care a fost considerat unul din fondatorii culturii pop, scrie BBC. Pe contul său de twitter a fost postat un mesaj simplu:

Rivalii de la DC Comics i-au depus un omagiu:

Lee şi-a început cariera la Timely Comics în 1939. De-a lungul anilor a fost scriitor, editor şi ilustrator ocazional. Dar, plictisit de ceea ce făcea acolo, se pregătea să părăsească compania, când povestea sa a luat o turnură neaşteptată, scrie CNN.

Vreme de mulţi ani, afacerile în domeniul benzilor desenate au fost dominate de DC Comics, creatorul celebrelor personaje Superman, Batman, Wonder Woman şi Lanterna Verde.

La sfârşitul anilor '50, DC a început să îşi reimagineze eroii - în perioada pe care cronicarii benzilor desenate o numesc "Epoca de argint" a afacerii - dar acele figuri erau încă, în mare parte, altele decât cele pe care le ştim azi, bidimensionale şi ”confecţionate” în locuri ca Metropolis şi Gotham City.

Legenda cărţii de benzi desenate - Stan Lee

La începutul anilor '60, lui Lee i s-a cerut să vină cu o echipă de super-eroi pentru a concura împotriva DC. Cu ajutorul notabil al mai multor artişti, printre care Jack Kirby şi Steve Ditko, el ”instigat” la o revoluţie în domeniu, deşi Lee nu a văzut-o aşa în acel moment.

"Dacă editorul meu nu ar fi spus" hai să facem poveşti cu super-eroi", probabil că aş fi făcut încă "Un copil numit "Outlaw", "Copilul cu două arme" sau ”Millie" sau orice făceam atunci ”, a declarat el pentru CNN în 2013.

Personajele pe care le-a creat trăiau în lumea reală – fie că se aflau în New York City, cu toată murdăria şi zgomotul oraşului - şi se luptau cu provocările cotidiene, fie că plăteau chiria sau se întrebau despre scopurile lor în viaţă.

Fondator al Marvel Comics, Stan Lee a gândit conceptele personajelor Omul Păianjen (Spider-Man), Omul de Fier (Iron Man) şi Hulk. Noii super-eroi - lansaţi într-o explozie de creativitate între 1961 şi 1964 - au fost extrem de populari şi au permis Marvel să depăşească DC, atât în vânzări cât şi în popularitate.

În special, Spider-Man a devenit personajul de semnătură al lui Lee: un fotograf nevrotic numit Peter Parker care, după ce a fost muşcat de un păianjen radioactiv, dezvoltă puteri asemănătoare păianjenilor. Parker se luptă continuu cu editorul de ziar J. Jonah Jameson, are nesiguranţe legate de relaţia sa cu Mary Jane Watson şi se îngrijorează pentru mătuşa lui May. Combaterea criminalităţii a fost cea mai mică preocupare a lui Spiderman.

”Nu credeam că Spiderman va ajunge atât de popular. Speram doar că voi vinde cărţile şi că îmi voi putea plăti facturile”, a mărturisit el în 2006.

Stanley Lee s-a născut pe 28 decembrie 1922 în Manhattan (New York) şi era fiul unor emigranţi evrei români.

 

Citește și: