3 vizualizări 8 nov 2007

Criza georgiană a intrat miercuri seara într-o zonă deosebit de periculoasă pentru stabilitatea ţării: preşedintele Mihail Saakaşvili a decretat starea de urgenţă, pe întreg teritoriul Georgiei, pentru o perioadă de 15 zile. Ieri, pe străzile din Tbilisi nu se vedea nici urmă de manifestant al opoziţiei, ci doar patrule numeroase ale armatei şi poliţiei georgiene, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Nu au fost instituite restricţii de circulaţie, dar sunt interzise orice acţiuni de stradă - manifestaţii, adunări şi greve. Au fost instituite restricţii la difuzarea şi obţinerea de informaţii. Excepţie s-a făcut doar în cazul televiziunii publice, care oricum reflectă poziţia oficială.

Opoziţia, gonită cu gloanţe de cauciuc

Situaţia din Georgia s-a deteriorat rapid miercuri, când a culminat cu instaurarea stării de urgenţă. În cursul zilei, autorităţile şi-au pierdut răbdarea cu manifestanţii care cereau, de şase zile, demisia lui Saakaşvili şi organizarea de alegeri anticipate. Poliţia a intrat în mulţimea adunată în faţa Parlamentului georgian, încercând să disperseze oamenii cu ajutorul tunurilor cu apă, bastoanelor, gloanţelor de cauciuc şi gazelor lacrimogene. 506 demonstranţi au avut nevoie de ajutorul medicilor. Autorităţile şi-au concentrat apoi eforturile împotriva presei apropiate opoziţiei.

Televiziunea privată Imedi, care a transmis pe larg imagini din timpul protestelor de la Tbilisi, a încetat să mai emită la scurt timp după ce un prezentator a reuşit să anunţe că forţele speciale au pătruns în clădire. Canalul georgian este controlat de către oligarhul Badri Patarkaţişvili, ai cărui bani s-ar afla, spun autorităţile de la Tbilisi, în spatele manifestaţiilor de amploare ale opoziţiei. Giga Bokeria, membru al Parlamentului şi aliat al lui Saakaşvili, a dezvăluit că decretul privind instaurarea stării de urgenţă a fost emis după ce Badri Patarkaţişvili a apărut la televizor, declarând că va lucra pentru a înlătura actualul guvern de la putere, informează publicaţia International Herald Tribune.

Ipoteza unui complot rusesc

Puterea a conchis, imediat după declaraţiile lui Patarkaţişvili, că s-ar pune la cale, de către serviciile secrete ruse, o lovitură de stat, pentru că liderii opoziţiei ar fi fost cumpăraţi de Moscova, relatează şi BBC. În semn de retaliere, Tbilisi şi-a rechemat, pentru consultări, ambasadorul din Rusia şi i-a ameninţat cu expulzarea pe cel puţin trei angajaţi ai misiunii diplomatice ruse din Georgia. Aceştia sunt trimisul cu însărcinări speciale Volânkin, consilierul misiunii diplomatice Solomatin şi secretarul trei Kurenkov, potrivit RIA Novosti, citată de Rompres. Rusia a ripostat prin expulzarea a trei diplomaţi de rang înalt.

În aceste condiţii, opoziţia georgiană a decis să renunţe, pentru moment, la manifestaţiile de stradă. Liderii opoziţiei le-au cerut simpatizanţilor să nu riposteze la acţiunile organelor de menţinere a ordinii publice, pentru că există riscul să-şi prejudicieze grav sănătatea.

Info plus:

Cedare

Potrivit publicaţiei online Russia Today.ru, Saakaşvili a anunţat naţiunea georgiană că va organiza alegeri prezidenţiale anticipate la data de 5 ianuarie 2008.

 

Citește și: