184 vizualizări 12 dec 2008

Italia şi Grecia au fost serios lovite de inundaţii în ultimele zile, care au determinat moartea a două persoane în insula Kefalonia şi declararea stării de urgenţă la Roma.

Autorităţile care monitorizează râul Tibru se temeau ieri că acesta va rupe digurile şi se va revărsa pe străzile Oraşului Etern. După două săptămâni de ploi puternice şi căderi masive de zăpadă, infrastructura din Italia este greu pusă la încercare, în condiţiile în care meteorologii estimează că vremea rea va continua să lovească peninsula încă două zile. Sunt cele mai serioase ploi din ultimul secol, în condiţiile în care un sfert din Veneţia se află sub ape, iar la baza Colosseumului s-a format un lac în urma ploilor din ultimele zile, scrie publicaţia Bloomberg. Pe muntele Etna, în Sicilia, s-a depus o cantitate-record de zăpadă, iar opt cercetaşi au fost daţi dispăruţi.

Şeful Departamentului italian de protecţie Civilă a explicat că sunt şanse de 50% ca Tibrul să spargă zidurile de 18 metri construite după inundaţiile din 1870 şi să pătrundă în cartierele din nordul Romei. “Nu am mai avut de-a face cu o astfel de situaţie de 100 de ani, dar avem suficient timp să ne pregătim şi să luăm toate măsurile de protecţie” a spus Guido Bertolaso. Sute de voluntari şi oficiali din departamentul de protecţie civilă au fost desfăşuraţi în Roma pentru a monitoriza atent situaţia. Ieri după-amiază nu se făcuseră încă evacuări, însă pompierii s-au văzut nevoiţi să salveze zeci de automobilişti rămaşi blocaţi în maşinile lor, în pasaje. Romanii au fost sfătuiţi să-şi folosească maşinile doar în cazuri de strictă necesitate.

Serviciile de feribot între insula Sicilia şi peninsulă au fost întrerupte în urma unor furtuni puternice pe mare, iar la Napoli, autorităţile s-au confruntat cu sute de apeluri telefonice de la cetăţenii îngroziţi de ploile torenţiale. La Veneţia, hotelierii oferă gratis turiştilor cizme de cauciuc şi hărţi cu pasajele înălţate, pentru a-i îndemna să viziteze oraşul chiar şi pe perioada inundaţiilor. Oraşul din lagună se află sub ape de aproape două săptămâni, iar sutele de insule mici din jurul Veneţiei sunt complet acoperite de ape.

Vremea rea a determinat însă sindicatele să restrângă greva pe care o pregăteau pentru a protesta contra măsurilor “neadecvate crizei economice” luate de premierul Silvio Berlusconi.

Doi morţi în Grecia

Nici Grecia nu a fost scutită de capriciile vremii. Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost luată pe sus de ape în apropiere de portul din insula Kefalonia. În mai multe locuri din ţară au fost anunţate inundaţii, iar navele nu au putut ieşi din porturi din cauza furtunilor. Un vas cu pasageri, care plecase din Italia, a fost avariat la intrarea în portul din Patras, din cauza valurilor mari şi a vântului puternic. Cei 102 pasageri nu au fost răniţi însă.

Şi în Austria, mii de persoane au rămas fără electricitate după ce căderile masive de zăpadă au afectat sudul ţării. În întreaga regiune muntoasă au fost emise avertismente de avalanşe. (A.I.)

 

Citește și: