Raluca Manga
6437 vizualizări 15 oct 2015

UPDATE: Statele Unite şi aliaţii au decis menţinerea a 9.800 de militari străini în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017, anunţă preşedintele american, Barack Obama.

"În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de reţeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistenţa terorismului în Afganistan", a declarat Obama.

"Am decis menţinerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor. Misiunea lor nu se va schimba. În al doilea rând, am decis menţinerea a 5.500 de militari la Kabul şi Kandahar după sfârşitul anului 2016", a precizat preşedintele Statelor Unite.

Preşedintele Obama urmează să facă acest anunţ joi, la Casa Albă. Oficialii au declarat că acesta va contura planurile pentru a menţine forţa actuală de 9.800 de militari în Afganistan în cea mai mare parte a anului viitor, apoi va retrage treptat militari, până când numărul acestora va ajunge la 5.500 în 2017, într-un ritm care va fi stabilit de comandanţi.

Recomandările militarilor

Obama plănuia iniţial să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul anului viitor. Liderii militari au susţinut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistenţă suplimentară şi sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Pe 7 octombrie, comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat ca preşedintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din ţară şi să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

Această propunere a venit la câteva zile după ce un raid aerian american a "lovit din greşeală" un spital din oraşul afgan Kunduz, în timpul luptelor care se desfăşurau în nordul ţării.

Condiţiile de pe teren s-au schimbat de când Obama a anunţat în 2014 planul de reducere a forţelor americane, în prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, după 2016, a spus Campbell în Congres.

Campbell a spus că Afganistanul rămâne angajat într-o luptă violentă împotriva talibanilor, în contextul în care operaţiuni militare în Pakistan, inclusiv împotriva Al-Qaida, au împins luptători în estul şi nordul Afganistanului, iar apariţia luptătorilor din cadrul grupării Stat Islamic au complicat şi mai mult conflictul.

Generalul a apreciat că reducerea numărului de trupe la 1.000 de oameni în Afganistan ar limita posibilitatea Statelor Unite să antreneze şi să susţină forţele afgane şi capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste.

Campbell a refuzat să discute despre numărul de trupe pe care îl recomandă el, însă când senatorul Angus King l-a întrebat dacă el consideră că preşedintele ar trebui să îşi revizuiască planul de retragere a trupelor, Campbell a răspuns afirmativ.

Secretarii americani ai Apărării şi de Stat au subliniat importanţa continuării misiunilor antiteroriste în Afganistan, inclusiv în 2017.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că viioarea prezenţă a trupelor americane în Afganistan va fi determinată de o varietate de factori, citând condiţiile de pe teren în Afganistan, ameninţări şi resursele pe care Statele Unite le pot oferi. El a spus că Obama va lua în considerare recomandările consilierilor săi diplomatici şi în domeniul informaţiiloer, ale conducerii a Pentagonului şi aliaţilor din cadrul NATO.

 

Citește și: