Silviu Bănilă
1458 vizualizări 9 aug 2015

Votanţii indecişi sunt mai predispuşi să îi ofere votul acelui candidat care apare pe primul loc la rezultatele de căutare din Google, chiar dacă referirile sunt negative, scrie Daily Mail.

Studiul citat de publicaţia britanică a fost realizat de American Institute for Behavioral Research and Technology şi a relevat că gigantul tehnologic are un rol edificator în conştiinţa colectivă.

Astfel, votanţii indecişi ar putea miza pe rezultatele din Google şi vor avea un cuvânt greu de spus la alegerile prezidenţiale din 2016. "Este un efect uriaş. Este atât de mare încât devine periculos", a declarat Robert Epstein, psiholog AIBRT, unul dintre autorii studiului.

"Cred că acest fenomen reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei în sine. Trebuie să avem neapărat o discuţie publică, referitor la rolul avut de aceste sisteme informatice în procesele democratice".

Cercetătorii au început experimentul în rândul a 120 de voluntari din California, pe care i-au rugat să participe la un sondaj fals, bazându-se pe alegerile australiene din 2010.

Fiecare voluntar a primit acces la un motor de căutare fals, denumit Kadoodle, şi au fost rugaţi să cerceteze fiecare candidat înainte de a lua o decizie.

Fiecare dintre voluntari a fost expus unei pagini de rezultate cu 30 de articole reale, 15 referindu-se la candidatul Julian Gillard şi 15 la oponentul ei, Tony Abbot.

Pentru 30% dintre "cobai", rezultatele o favorizau pe Gillard. Pentru o altă treime, rezultatele îi erau favorabile lui Abbot, iar pentru restul s-a folosit o listă "amestecată" cu rezultate.

În cazul celor expuşi la rezultatele afişate în mod "subiectiv", 48% dintre votanţi au fost predispuşi să voteze cu acel candidat care s-a situat în fruntea rezultatelor pe motorul de căutare.

Trendul a fost menţinut chiar şi când aceştia au realizat că sunt manipulaţi, considerând că motorul de căutare a favorizat unul dintre candidaţi din motive bine întemeiate.

Cercetătorii au repetat experimentul în timpul alegerilor indiene din 2014, eşantionul fiind format din 2.150 votanţi indecişi.

Înainte de a repeta experimentul, Epstein a sugerat că diferenţele vor fi mai mic, de 1-2%, deoarece votanţii erau familiarizaţi cu candidaţii.

De fapt, votanţii expuşi în faţa rezultatelor părtinitoare au fost cu 12% mai predispuşi să voteze cu candidatul favorizat de motorul de căutare fictiv.

În contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, 80% dintre candidaţi au acces la internet. Presupunând că 10% dintre aceştia sunt indecişi înaintea zilei alegerilor, manipularea rezultatelor de căutare ar putea reprezenta o armă veritabilă.

De exemplu, dacă Google ar fi existat în 1960, favorizarea lui Nixon pe internet ar fi însemnat un eşec pentru John Kennedy.

Nu există dovezi care să ateste că Google manipulează în mod deliberat rezultatele de căutare în perioada alegerilor. Algoritmul Google ţine cont de "relevanţă" şi "credibilitate", însemnând că dezechilibrul este creat de "inteligenţa artificială".

"Fără intervenţia vreunui angajat de la Google, înseamnă că algoritmul Google a influenţat, în ultimii ani, rezultatele alegerilor prezidenţiale din unele ţări ale lumii", a conchis Epstein.

Citește și: