Gandul.info
Andrei Ionascu
312 vizualizări 13 ian 2018

Preşedintele american Donald Trump a prelungit, vineri seară, suspendarea sancţiunilor decisă în cadrul acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar oficiali de la Casa Albă susţin că este ultima dată când liderul american acceptă acest lucru.

"Aici, la ONU, aşteptăm cu nerăbdare să obţinem o nouă cooperare internaţională pentru a consolida acţiunile împotriva activităţilor iraniene cu rachete balistice, pentru a impune embargouri pe armament încălcate de către Iran, pentru a destructura finanţarea terorismului de către Iran şi pentru a continua să evidenţiem încălcările drepturilor omului din Iran. Toţi aceşti paşi pot fi făcuţi în afara acordul nuclear, dar dacă nu putem obţine un consens internaţional în privinţa lor, atunci va deveni şi mai clar că acordul nuclear este un impediment pentru pace. Nu trebuie să permitem regimului iranian să utilizeze acordul nuclear drept acoperire pentru încălcarea normelor internaţionale şi rezoluţiilor ONU", a precizat Nikki Haley.

Diplomatul american a subliniat mesajul puternic transmis de la Washington că nu va fi tolerat "un comportament periculos şi destabilizator", adăugând că SUA aşteaptă susţinere din partea altor state în aceste eforturi.

Donald Trump "intenţionează să colaboreze cu partenerii europeni pentru înăsprirea condiţiilor" acordului nuclear cu Iranul, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

În 2017, Iranul a efectuat mai multe teste cu rachete balistice. Preşedintele Hassan Rouhani a declarat că Iranul îşi va consolida capacităţile militare indiferente de poziţia SUA, dar că rachetele pe care le dezvoltă au un caracter defensiv.

Citește și: