Gandul.info
Mircea Olteanu
286 vizualizări 18 nov 2017

„O Europă sigură, capabilă să descurajeze ameninţările aeriene şi balistice şi alte forme de agresiune, generează pace şi stabilitate în cadrul NATO şi pe continentul european", se afirmă într-un comunicat.

Departamentului de Stat de la Washington a precizat că a notificat Congresul SUA pe data de 14 noiembrie în legătură cu aprobarea acordului de vânzare, valoarea contractului fiind de până la 10,5 miliarde de dolari.

Congresul are la dispoziţie 15 zile să ridice obiecţii în legătură cu acordul de vânzare, însă această posibilitate este una redusă având în vedere relaţiile militare strânse între cele două ţări.

Acordul complet include patru sisteme radar, patru staţii de control, 16 staţii de lansare, 208 rachete Patriot Advance Capability (PAC-3), cât şi alte echipamente, instruirea personalului şi piese de schimb.

Anul trecut, Moscova a amplasat rachete balistice Iskander, care pot fi echipate cu focoase nucleare, în enclava rusă Kaliningrad, aflată între Lituania şi Polonia, două state NATO care se simt ameninţate de Rusia.

Moscova a susţinut în repetate rânduri că desfăşurarea sistemelor de apărare aeriană în apropierea graniţelor Rusiei reprezintă „fără îndoială o ameninţare pentru ţară", iar preşedintele rus Vladimir Putin a reamintit că oficialii americani şi europeni au justificat desfăşurarea scutului antirachetă în legătură cu programul nuclear iranian, însă această ameninţare nu mai există după încheierea acordului internaţional semnat de Teheran cu marile puteri în anul 2015.

Citește și: