Andrei Luca POPESCU Raluca Pancu Mihai Draghici
16335 vizualizări 7 apr 2017

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Este pentru prima oară când SUA atacă direct o ţintă aflată sub controlul regimului al Assad, de când a început războiul din Siria.

Atacul a vizat baza aeriană a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Rachetele americane au vizat apărarea antiaeriană, avioanele, hangarele şi depozitele de combustibil de la baza respectivă şi au „avariat grav sau au distrus avioane siriene şi infrastructura de sprijin”, conform Pentagonului, citat de Washington Post.

Oficialii americani susţin că ruşii, care au forţe în Siria şi deţin o zonă sub control rusesc chiar la baza aeriană atacată, au fost avertizaţi dinainte şi că armata SUA şi-a luat toate precauţiile pentru a nu lovi zona rusească, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului. Informările au fost făcute prin intermediul „linie anticonflict”, un sistem de comunicaţii al armatei americane cu forţele ruseşti, folosit în Siria pentru a se informa reciproc de operaţiunile aeriene de acolo şi a evita astfel ciocnirile accidentale între cele două forţe aeriene.

„În seara asta, am ordonat o lovitură militară asupra bazei din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic”, a declarat preşedintele Donald Trump, precizând că decizia este vitală pentru securitatea SUA în prevenirea şi descurajarea folosirii armelor chimice. „Assad a luat viaţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare. Chem toate naţiunile civilizate să pună capăt masacrului şi carnagiului din Siria”, a adăugat el. 

„Nu există nicio justificare pentru care Siria a folosit arme chimice interzise. A încălcat obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei în vigoare şi a ignorat cererile Consiliului de Securitate al ONU. Toate încercările de ani de zile de schimbare a atitudinii regimului Assad au eşuat”, a spus Trump.

Bombardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheykhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Administraţia Obama s-a ferit să intre direct în conflict, evitând astfel o confruntare cu Rusia şi Iranul, principalii susţinători ai regimului lui Bashar al Assad. Prin acest atac, Donald Trump pare dispus să ignore aceste riscuri, escaladând conflictul.

UPDATE 21:30 Consiliul de Securitate al ONU este în desfăşurare, ambasadorii statelor implicate în criza din Siria exprimând poziţii dure.
 
„Facem apel la SUA să înceteze imediat agresiunea şi să se alăture eforturilor de a găsi o soluţie politică în Siria şi să colaborăm pentru combaterea ameninţării teroriste. Condamnăm ferm acţiunile ilegitime ale SUA. Consecinţele pentru stabilitatea regională şi internaţională pot fi extrem de grave”, a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov. El a spus că respinge acuzaţiile aduse Rusiei că îşi foloseşte dreptul de veto în Consiliu necorespunzător: „Îl folosim doar în acele împrejurări în care voi încercaţi să vă impuneţi în Consiliul de Securitate al ONU proiectele geopolitice iresponsabile”.
 
La rândul ei, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a arătat că SUA „au făcut un pas foarte proporţional ieri noapte. Suntem pregătiţi să facem mai mult dar sperăm că nu va fi necesar”.
 
„Assad a făcut asta pentru că a crezut că nu va păţi nimic. S-a gândit că ştie că Rusia îi ţine spatele”, a mai spus Haley, referindu-se la atacul chimic din provincia Idlib.

Oficialul SUA a mai argumentat că „atunci când comunitatea internaţională eşuează în a-şi face datoria de a acţiona colectiv, există momente când statele sunt obligate să întreprindă propriile acţiuni”, iar unul dintre aceste momente este folosirea armelor chimice împotriva civililor. Ea a arătat că SUA au distrus doar baza aeriană de unde au fost folosite armele chimice.

Bashar al Assad nu mai trebuie să folosească vreodată arme chimice”, a mai spus Haley.

Ea a acuzat Rusia şi Iran că sunt responsabile la rândul lor, pentru că i-au ţinut partea lui Assad de câte ori a încălcat limitele. Ea a invocat nu mai puţin de 7 decizii de veto ale Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, care au ţinut partea regimului Assad. De asemenea, a acuzat Rusia pentru eşecul acordului de distrugere a armelor chimice din Siria, arătând că poate supravegherea Rusiei este incompetentă sau poate „regimul Assad ia Rusia de proastă”.

Lumea aşteaptă ca Rusia să acţioneze responsabil în Siria. Să îşi reconsidere alianţa greşită cu Bashar al-Assad. SUA nu va mai aştepta. Acele zile au luat sfârşit”, a spus Nikki Haley.

UPDATE 19:00 Rusia a difuzat imagini filmate dintr-o dronă, cu atacul asupra bazei siriene.

 
UPDATE 18:30 Rusia a trimis, vineri, o fregată a Flotei din Marea Neagră în Marea Mediterană, în apropierea navelor americane care au lansat atacul din Siria, afirmă surse citate de postul Fox News.
 
UPDATE 16:30 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte la ora 18.30 (ora României), pentru a discuta situaţia din Siria după atacul SUA.
 
UPDATE 14:35 Atacul SUA asupra unei baze militare siriene reflectă un comportament "necugetat şi iresponsabil", afirmă preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, într-un comunicat de presă citat de agenţiile de presă.
 
UPDATE 14:30 Ministerul Afacerilor Externe a publicat poziţia oficială faţă de atacul SUA asupra bazei aeriene din Siria, arătând că acesta este „o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice” şi că „România este solidară cu aliaţii şi partenerii noştri”. MAE arată că susţine orice efort de încetare a conflictului din Siria şi „o soluţie politică” pentru criza siriană.
 
UPDATE 14:00 Imagini ale televiziunilor ruseşti şi siriene de la baza aeriană din Shayrat, captate de The Guardian:
 
 
 
UPDATE 13:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat un comunicat de presă despre situaţia din Siria: „După atacurile îngrozitoare din această săptămână, cu arme chimice, în Khan Shaykhun, care au ucis zeci de oameni, inclusiv mulţi copii, SUA au lansat un atac asupra bazei aeriene Shayrat din Siria. Regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluţie. NATO a condamnat consecvent folosirea continuă de către Siria a armelor chimice, ca pe o încălcare a normelor şi acordurilor internaţionale. Orice folosire a armelor chimice este inacceptabilă, nu poate rămâne fără răspuns, iar cei responsabili trebuie traşi la răspundere. NATO consideră folosirea armelor chimice ca pe o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională. NATO sprijină toate eforturile internaţionale care au ca scop pacea şi o soluţie politică în Siria”.
 
UPDATE 13:20 Ministerul rus al Apărării susţine că doar 23 de rachete Tomahawk au lovit baza aeriană siriană. „Nu este clar unde au căzut restul de 36 de rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
 
Oficialul rus mai susţine că au fost distruse doar 6 avioane siriene MiG 23, iar pista bazei aeriene nu a fost distrusă.
 
De asemenea, Rusia va ajuta Siria să îşi întărească apărarea antiaeriană, a mai anunţat oficialul ministerului Apărării.
 
UPDATE 12:30 Nu există victime printre cetăţenii ruşi prezenţi la baza militară bombardată, a declarat ministrul de Externe Serghei Lavrov.
 
UPDATE 12:00 Prima reacţie oficială a României. Premierul Sorin Grindeanu spune că atacurile cu arme chimice „trebuie pedepsite”.

„Am avut o discuţie în această dimineaţă şi cu ministrul Apărării şi cu ministrul Afacerilor Externe. În cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va da un comunicat oficial. Ceea ce pot să vă spun e că noi ca şi stat condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca ţară NATO le vom respecta. Dar, atacul de tipul ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care nu au legătură cu nicio regulă internaţională, trebuie pedepsit", a declarat, la Craiova, premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE 11:40 Ministrul rus de Externe acuză SUA că a luat decizia atacului înainte de folosirea armelor chimice în Siria, fără însă să argumenteze în acest sens. „Este clar că decizia de a lovi Siria a fost luată la Washington înainte de incidentul din Idlib, care a fost folosit ca un pretext pentru această demonstraţie de forţă”, a declarat Serghei Lavrov, conform Sputnik News.
 
UPDATE 10.55 Rusia suspendă Memorandumul de cooperare cu SUA, între forţele aeriene ale celor două ţări, care operează în Siria, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acordul stabilea ca SUA şi Rusia să se informeze reciproc cu privire la operaţiunile aeriene din Siria, pentru a evita ciocnirile accidentale sau atacurile una asupra alteia. SUA susţin că au informat Rusia despre atacul din Siria chiar prin intermediul sistemului de comunicaţii militare care funcţionează în baza acestui acord, între cele două ţări.
 
UPDATE 10:25 Armata siriană a anunţat că 6 persoane au murit în urma atacului american cu rachete.
 
UPDATE 10:15 SUA au informat Rusia înaintea atacurilor cu rachetă, prin intermediul „liniei anticonflict”, un sistem de comunicaţii controlat de armata americană, care operează din Qatar şi care este folosit de forţele aeriene ale SUA şi Rusiei, în Siria, pentru a se informa reciproc despre acţiunile aeriene din Siria şi a evita astfel ciocnirile accidentale între ele. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a arătay că ruşii au fost informaţi „prin mai multe conversaţii” pe această linie, în timpul zilei de joi.
 
UPDATE 10:00 Ordinul de atac asupra bazei siriene a fost dat de Donald Trump chiar înaintea cinei sale cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, conform unui consilier de securitate naţională de la Casa Albă, citat de CNN. Atacul s-a desfăşurat chiar în timpul cinei celor doi lideri.
 
UPDATE 9:54 Baza aeriană de la Shayrat a fost practic distrusă de atacurile cu rachete SUA, arată agenţia rusă RIA Novosti, citând un angajat al bazei. „Toate avioanele au fost scoase din uz şi se poate spune că baza este complet distrusă”, spune acesta. Incendiul de la baza aeriană nu a fost încă stins, arată televiziunea siriană de stat.
 
UPDATE 9:30 Prima reacţie din partea lui Vladimir Putin a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a arătat că atacul asupra bazei siriene este „o agresiune împotriva unei naţiuni suverane”, care a fost făcută „fără respectarea legii internaţionale şi sub un pretext inventat”. Peskov a adăugat că „armata siriană nu are arme chimice”. Putin vede acest atac ca pe o încercare a SUA de a distrage atenţia de la victimele civile ale armatei SUA din Irak. „Acest gest aduce daune semnificative legăturilor SUA-Rusia, care sunt deja într-o stare deplorabilă”, a mai spus Peskov.
 
UPDATE 09:14 Atacurile cu rachete ale SUA asupra unei baze a armatei siriene ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operaţiunea americană, informează Tass.

”Conducerea şi politica siriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs. ”Acesta nu este primul atac şi nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta. ”Există morţi şi răniţi în atacul SUA asupra bazei aeriene al-Shayrat din centrul Siriei”, a spus Barazi.

Guvernatorul a afirmat că baza militară atacată de Statele Unite a jucat un rol important în lupta împotriva teroriştilor, în cadrul operaţiunii de eliberare a oraşului Palmyra.

UPDATE 8:45 Marea Britanie, Israelul şi Australia şi-au anunţat sprijinul pentru decizia luată de Donald Trump de ataca baza aeriană siriană, în răspuns la atacul chimic de zilele trecute. Arabia Saudită şi-a anunţat sprijinul, în timp ce Iran a calificat atacul drept „o acţiune unilaterală periculoasă, distructivă, care violează principiile legii internaţionale”.
 
„Guvernul britanic sprijină pe deplin acţiunea SUA, despre care considerăm că a fost un răspuns corespunzător la atacul barbar cu arme chimice, lansat de regimul sirian, şi are ca intenţie descurajarea unor atacuri viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street 10.
 
Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că sprijină puternic gestul SUA. „Transmite un mesaj puternic regimului Assad. Pedeapsa a fost proporţională şi a fost rapidă. Sprijinim SUA în această acţiune”, a declarat acesta.
 
Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU

Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o "agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

"În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

"Rusia avea semnale directe că se pregătea o operaţiune militară împotriva Siriei; iniţiatorii operaţiunii vor purta responsabilitatea consecinţelor", a avertizat anterior Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite.

 

Citește și: