Mircea Olteanu
8580 vizualizări 7 sep 2016

"Nu căutăm să avem un inamic în Rusia. Însă să nu facă cineva greşeala să creadă că nu ne vom apăra aliaţii, ordinea internaţională legitimă şi viitorul pozitiv pe care îl dorim cu toţii," a declarat Carter în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea Oxford.

"Vom contracara încercările de subminare a securităţii noastre colective. Şi nu vom ignora încercările de a interfera în procesele noastre democratice," a adăugat oficialul american.

Ash Carter nu a precizat dacă se referă la atacurile electronice care au vizat organizaţiile Partidului Democrat, pe care unii oficiali şi dar şi experţi în securitate cibernetică le-au legat de hackeri care ar lucra pentru autorităţile ruse.

Moscova a negat că ar fi efectuat atacuri cibernetice în Statele Unite, preşedintele Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile formulate împotriva Rusiei drept o încercare de a "distrage atenţia publicului".

"Nu ştiu nimic despre asta, iar la nivel statal, Rusia nu a procedat niciodată astfel", a spus Putin agenţiei de ştiri Bloomberg. Acesta a întrebat apoi dacă într-adevăr contează "cine a accesat ilegal acele informaţii", în situaţia în care "cel mai important lucru este faptul că acel conţinut a fost dezvăluit publicului".

Secretarul american al Apărării se va întâlni şi cu omologul său britanic, Michael Falcon, şi este de aşteptat ca un subiect major al discuţiei între cei doi oficiali să fie acela al necesităţii de a menţine presiunea asupra Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea, în 2014.

Citește și: