Alina Matis
5018 vizualizări 16 oct 2013

Guvernul american s-a redeschis după două săptămâni de şomaj tehnic, iar plafonul datoriei SUA a fost extins în ultimul moment, evitând primul default din istorie în 17 octombrie. Senatul american a ajuns miercuri la un acord pentru redeschiderea guvernului şi evitarea unui default. Ulterior, acordul a trecut şi de Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este deţinută de republicani, iar Barack Obama a semnat imediat actul legislativ. Acordul din Senat prevede extinderea autorităţii de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului şi finanţarea agenţiilor federale până în 15 ianuarie şi constituirea unui grup de lucru pentru a căuta soluţii pe termen lung, care să împiedică aceste crize din ce în ce mai frecvente şi serioase.

UPDATE 09:00 Acordul a trecut de Camera Reprezentanţilor şi a fost semnat şi de Barack Obama, ceea ce înseamnă finalul, pentru câteva luni, al acestei crize care a afectat puternic credibilitatea SUA. Cei 800.000 de angajaţi federali americani au fost anunţaţi să se întoarcă de joi la muncă, după două săptămâni în care au stat acasă şi nu au fost plătiţi, scrie New York Times.

UPDATE 23:20 Republicanul John Boehner, liderul Camerei Reprezentanţilor, de unde a început blocajul actual, a dat asigurări că membrii camerei inferioare a Congresului vor vota acordul Senatului, anunţă Washington Post. Declaraţia lui Boehner, AICI.

UPDATE 23:00 Închiderea parţială a guvernului SUA a costat economia americană 24 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor agenţiei Standard and Poor's, care a redus prognoza de creştere economică a Statelor Unite pentru acest an de la 3% la 2%, scrie Business Insider, citând Bloomberg.

UPDATE 20:00 Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, în briefing-ul zilnic, că preşedinţia americană nu pariază pe niciun scenariu. Carney a felicitat Senatul pentru găsirea unei soluţii şi a îndemnat Congresul în ansamblul său să acţioneze cât mai repede cu putinţă. Totodată, Carney a vorbit despre felul în care "astfel de crize fabricate" întârzie reformele importante de care are nevoie ţara, răspunzând astfel întrebării unei jurnaliste referitoare la strategia lui Barack Obama de a redeschide dosarul controversatei reforme a imigraţiei după rezolvarea şi mai controversatei crize din Congres.

UPDATE 19:35 După Reid, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a comentat că au fost "săptămâni grele pentru ţară" şi s-a declarat încrezător că va exista un acord la nivelul întregului Congres în cursul zilei de azi, pentru a redeschide guvernul şi a evita defaultul, păstrând în acelaşi timp reducerile de cheltuieli din Budget Control Act. "E mai puţin decât ne-am fi aşteptat, dar mai mult decât doreau unii", a declarat McConnell, care nu a pierdut ocazia de a ataca încă o dată reforma sănătăţii cunoscută drept "Obamacare", care a intrat în vigoare la 1 octombrie, în ziua închiderii guvernului.

UPDATE 19:25 Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat, a confirmat acordul, care este cel prezentat de luni în presă. Mai exact, senatorii vor extinderea autorităţii de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului şi finanţarea agenţiilor federale până în 15 ianuarie. Deşi soluţia este pe termen scurt, ea le dă timp leguitorilor americani să caute rezolvări durabile. Mai mult, Reid a confirmat intenţia Senatului de a constitui un grup de lucru menit să găsească soluţii pentru stabilitatea fiscală a SUA şi prevenirea acestor crize politice din ce în ce mai dese. "Nu este momentul să arătăm cu degetul, să încercăm să găsim vinovaţi. E momentul reconcilierii. Ce am făcut noi, senatorii, este să transmitem un mesaj cetăţenilor din cele 50 de state, dar şi lumii, că America îşi respectă angajamentele", a declarat Reid, care le-a mulţumit partenerilor republicani din Senat şi preşedintelui Obama. Democratul a comentat că au existat discuţii "foarte, foarte serioase" în ultimele zile.

Indiferent despre ce acord este vorba, el trebuie aprobat la nivelul întregului Congres, deci şi de Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este asigurată de republicani. Tot azi, planul ar trebui să fie aprobat şi de Casa Albă, dat fiind că mâine este termenul-limită anunţat de Trezorerie pentru atingerea plafonului datoriei.

"Campania de cucerire" a republicanilor din Camera Reprezentanţilor în vederea ridicării plafonului datoriei "s-a prăbuşit umilitor" marţi, lăsând Washington-ul într-o stare de semi-derivă, comentează Washington Post. Astfel, senatorii, care ajunseseră luni noapte în pragul unui acord politic care ar soluţiona pe termen scurt problema bugetului şi a autorităţii de împrumut a statului, s-au întors la planul lor.

Potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată joi, 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidităţi de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă republicanii şi democraţii din Congresul SUA nu vor ajunge miercuri la un acord, Statele Unite nu îşi vor mai putea plăti obligaţiunile şi ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”.

Wall Street a deschis miercuri în creştere puternică în aşteptarea unui acord politic în SUA.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

GĂSIŢI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

GĂSIŢI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA ÎNCHIDERII PARŢIALE A GUVERNULUI AMERICAN

GĂSIŢI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE CUM SE VEDE LA BUCUREŞTI SCENARIUL DEFAULTULUI AMERICAN

GĂSIŢI AICI UN INTERVIU GÂNDUL DESPRE CUM S-AR RESIMŢI UN DEFAULT AL SUA ÎN ROMÂNIA

 

Citește și: