Mihai Draghici
418 vizualizări 6 nov 2018

Aflat la jumătatea mandatului, preşedintele Donald Trump are, potrivit sondajelor, o popularitate de aproximativ 40%. Liderul de la Casa Albă s-a implicat activ în campania electorală în speranţa că Partidul Republican va putea menţine majoritatea în Congresul SUA.

În scrutin vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, vor avea loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Conform proiecţiilor, Partidul Democrat are şanse reale de a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii ar putea menţine controlul asupra Senatului.

 

 

În ultima săptămână, preşedintele Donald Trump, un politician republican, a intensificat retorica antiimigraţie, acuzând Partidul Democrat că vrea menţinerea legislaţiei flexibile pentru a permite accesul străinilor în mod ilegal în Statele Unite. Trump a efectuat vizite electorale în statele Florida, Montana, Georgia, Tennessee, Ohio, Indiana, Missouri şi Virginia de Vest, pentru susţinerea candidaţilor republicani. Aflat vineri seară la un eveniment electoral desfăşurat în statul Virginia de Vest, Donald Trump a admis că există riscul ca republicanii să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. "Se poate întâmpla acest lucru. Avem o situaţie foarte bună în cursa pentru Senat. Dar, ştiţi ceva? Eu, toată viaţa, ştiţi ce am spus: nu îmi fac griji, găsesc eu o soluţie", a declarat Donald Trump.

 

”Republicanii au creat cea mai bună economie din istoria ţării şi cele mai căutate locuri de muncă de pe planetă. Agenda democraţilor este un coşmar socialist. Agenda republicanilor este un vis american”, a postat Donald Trump pe Twitter 

Republicans have created the best economy in the HISTORY of our Country – and the hottest jobs market on planet earth. The Democrat Agenda is a Socialist Nightmare. The Republican Agenda is the AMERICAN DREAM! https://t.co/0pWiwCHGbh pic.twitter.com/JfdM1p5xxY

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2018
 

Preşedintele Donald Trump îi îndeamnă pe cetăţeni să voteze cu partidul republican: ”Ai fost loial şi luptător pentru ţara ta şi acum ai un preşedinte loial care luptă pentru tine. Mergi şi votează pentru Partidul Republican”, scrie Donald Trump.

 

You have been loyal and faithful to your Country, and now you have a President that is loyal and faithful to you. Get out tomorrow, and https://t.co/HfihPERFgZ! pic.twitter.com/Fr6HlmA7y6

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2018
 

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat de specialişti un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump. Miza scrutinului o reprezintă controlul asupra Congresului SUA. Vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, în 6 noiembrie, au loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Principalul scenariu de care probabil se teme preşedintele Donald Trump, un politician republican, este pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor. Camera inferioară a Congresului SUA iniţiază cele mai multe proiecte legislative, iar schimbarea majorităţii riscă să afecteze semnificativ agenda politică a preşedintelui Donald Trump.

 

 
Temele de siguranţă publică, inclusiv imigraţia, dar şi situaţia economică sunt prioritare în campania electorală. Donald Trump a intensificat retorica antiimigraţie şi a lăudat performanţele economice obţinute de la începerea mandatului de preşedinte al SUA.
Pierderea controlului republicanilor asupra Senatului ori o majoritate fragilă în Camera superioară a Congresului riscă să genereze o serie de probleme de tip politic pentru Donald Trump. Senatorul democrat Dianne Feinstein, membră a Comisiei pentru Afaceri Judiciare, a avertizat că vrea o nouă investigaţie în cazul judecătorului controversat Brett Kavanaugh, numit recent într-un post la Curtea Supremă de Justiţie în pofida acuzaţiilor privind comiterea unei agresiuni de tip sexual în adolescenţă.

În plus, investigaţia procurorului special Robert Mueller privind presupusele contacte ale echipei electorale a preşedintelui Donald Trump cu Rusia ar putea avea diverse efecte juridice pentru actualul lider de la Casa Albă, riscând să conducă la iniţierea procedurii demiterii în cazul în care se va schimba majoritatea în Congres.

 

 

Rezultatul scrutinului parlamentar va avea efecte şi asupra planului lui Donald Trump de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în anul 2020. Un rezultat slab înregistrat acum de Partidul Republican ar putea fi interpretat ca fiind un vot împotriva politicilor preşedintelui Donald Trump. Situaţia va influenţa politicile preşedintelui în următorii ani. În plus, există riscul ca unii adversari politici republicani să fie încurajaţi să concureze împotriva lui Donald Trump în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican la postul de preşedinte al SUA în anul 2020. De obicei, preşedintele în funcţie candidează automat pentru un nou mandat, având în continuare susţinerea partidului, dar au existat cazuri în care preşedinţii în funcţii au reuşit să fie desemnaţi din nou candidaţi abia după competiţii dure.

Pe de altă parte, eventuala pierdere a majorităţii republicane în Congres ar putea fi folosită de preşedintele Donald Trump pentru a argumenta în campania prezidenţială că democraţii nu i-au permis aplicarea ideilor politice.

 

 

Compania Facebook Inc a anunţat că a blocat 115 conturi suspectate că ar avea legături cu entităţi străine, cu câteva ore de începerea alegerilor parlamentare şi regionale din Statele Unite.

Compania care administrează cea mai mare reţea socială online a mai informat că va analiza în continuare conturile pentru a determina dacă au legătură entităţi din Rusia, precum Agenţia de Cercetare pe Internet.

Statele Unite au acuzat Guvernul rus de ingerinţe în politicile americane prin postări pe reţelele sociale care sunt menite să dezimformeze.

Dintre cele 115 conturi blocate, 85 făceau parte din reţeaua de sharing Instagram, iar alte 30 de pe Facebook, fiind asociate cu pagini în limba rusă şi franceză.

Câteva conturi aveau ca temă principală celebrităţile, iar altele dezbaterile politice.

 

Citește și: