Teodora Marinescu
502 vizualizări 26 iul 2018

Declaraţia Statelor Unite privind anexarea Crimeei demonstrează că Washingtonul trăieşte într-o altă realitate, a afirmat ambasada Rusiei în SUA pe pagina sa de Facebook, în urma afirmaţiilor secretarului de Stat Mike Pompeo, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Departamentul de Stat dă declaraţii şi face afirmaţii privind Crimeea odată la trei luni. Nu am auzit nimic nou. Doar ni s-a demonstrat din nou că partenerii noştri trăiesc într-o altă realitate. Încearcă să comită acte de drept internaţional pe fondul dreptului omului la autodeterminare, ignorând că acesta a stat la baza reunificării Crimeei cu Russia în 2014", se arată în postarea ambasadei ruse în SUA.

"Sute de mii de ucrainieni au ales Crimeea rusă drept destinaţie de vacanţă, înlăturând astfel mitul 'ocupaţiei ruse' şi 'agresiunii'", a mai scris ambasada, adăugând că "muzicieni şi atleţi americani vin constant în Peninsula Crimeea, în pofida avertizmentelor Departamentului de Stat privind un risc care nu există".

"Peste 90.000 de fani americani ai fotbalului au avut ocazia în timpul Cupei Mondiale de Fotbal să observe irelevanţa recomandărilor Departamentului de Stat de a nu ne vizita ţara şi imaginea impusă de presa din Statele Unite", a declarat ambasada rusă în SUA.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unei discuţii cu deputaţii americani că Statele Unite nu vor recunoaşte anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Afirmaţia a fost salutată atât de oficiali ucrainieni, cât şi de Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus, în iulie 2014, sancţiuni la adresa Moscovei în legătură cu presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Afirmaţia a fost salutată atât de Uniunea Europeană, cât şi de Ucraina.

"Vreau să reasigur că Statele Unite nu vor recunoaşte anexarea Crimeei de către Kremlin", a declarat Pompeo în faţa Senatului.

"Statele Unite resping anexarea Crimeei de către Rusia şi se angajează să menţină această politică până când integritatea teritorială a Ucrainei este restaurată", a adăugat oficialul american.

În urma întâlnirii între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, care a avut loc săptămâna trecută la Helsinki, au existat temeri că lideru de la Casa Albă va decide să recunoască anexarea Crimeei.

"Nimeni nu are dreptul să schimbe frontierele unui stat suveran prin forţă", a afirmat ministrul ucrainean de Externe, salutând declaraţia lui Pompeo.

"Rămânem dedicaţi suveranităţii şi integrităţii suverane a Ucrainei şi ne păstrăm angajamentul de a nu recunoaşte anexarea, inclusiv prin măsuri restrictive", a declarat un purtător de cuvânt european.

Citește și: