Valentin Vidu - Mediafax
581 vizualizări 25 mar 2016

Kerry a făcut acest anunţ după întâlnire şi a adăugat că a convenit împreună cu Putin să exercite presiuni asupra Guvernului şi opoziţiei siriene în vederea unei accelerări a negocierilor cu privire la o tranziţie în această ţară devastată de război.

O rundă indirectă de negocieri de pace s-a încheiat joi, la Geneva, între reprezentanţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi opoziţiei.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a declarat că a găsit un teren de înţelegere între cele două părţi.

Negocierile au intrat de joi în pauză, iar de Mistura a anunţat că vor fi reluate luna viitoare.

"Calendar ţintă"

Kerry a efectuat această vizită la Moscova la zece zile după ce Putin a anunţat retragerea celei mai mari părţi a trupelor ruse din Siria.

"Am convenit asupra unui calendar-ţintă în vederea stabilirii cadrului unei tranziţii politice şi proiectului unei constituţii, ambele până în august", a anunţat Kerry într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Kerry nu a spus dacă a discutat cu Putin despre soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Însă şeful diplomaţiei americane a declarat că a convenit împreună cu şeful statului rus asupra faptului că al-Assad "trebuie să facă ceea ce trebuie" şi să se angajeze în negocieri directe de pace.

Washingtonul şi opoziţia siriană îi cer lui al-Assad să plece de la putere, însă Moscova, un aliat-cheie al liderului sirian, insistă ca sirienii să ia o decizie în acest sens.

Lavrov a anunţat la rândul său că Statele Unite şi Rusia vor exercita presiuni asupra opoziţiei şi Guvernului siriene să participe la "negocieri directe" la Geneva, care urmează să abordeze "o structură de guvernare de tranziţie".

Şefii celor două diplomaţii au promis că vor încerca să consolideze armistiţiul care a intrat în vigoare pe 27 februarie şi care a fost respectat per ansamblu.

 

Citește și: