1377 vizualizări 17 iul 2014

Printre cei vizaţi de sancţiunile americane se numără gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank şi autorităţile separatiste de la Doneţk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane.

Potenţialele active ale grupului Rosneft în Statele Unite vor fi îngheţate, iar întreprinderile americane nu sunt autorizate să efectueze tranzacţii cu acest gigant petrolier.

Astfel, administraţia preşedintelui american Barack Obama răspunde "ocupării Crimeei" şi "tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei", afirmă Trezoreria.

La rândul lor, europenii reuniţi la summitul de la Bruxelles au decis îngheţarea programelor desfăşurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a afirmat o sursă diplomatică.

Obama: Noile sancţiuni demonstrează că Rusia nu poate acţiona în Ucraina în deplină impunitate

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri că impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei demonstrează că Moscova nu poate rămâne nepedepsită pentru acţiunile sale în Ucraina, relatează AFP.

"Ceea ce aşteptăm este ca liderii ruşi să-şi dea seama încă o dată că acţiunile lor în Ucraina au consecinţe, în special, afectarea economiei ruse şi o izolare diplomatică crescândă", a declarat Obama într-un discurs la Casa Albă.

El a afirmat că "în colaborare cu aliaţii noştri (...), am spus clar Rusiei că trebuie să oprească fluxul de armament şi de combatanţi la frontiera (ruso-ucraineană) şi să exercite presiuni asupra separatiştilor, pentru a-i determina să elibereze ostaticii şi să susţină un armistiţiu de încetare a focului".
"Până în prezent, Rusia nu a luat niciuna din aceste măsuri", a subliniat preşedintele american, adăugând că "susţinerea oferită separatiştilor de către Rusia şi încălcarea suveranităţii Ucrainei continuă".

Putin: Sancţiunile impuse de SUA afectează grav relaţiile ruso-americane

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi că sancţiunile impuse de Washington împotriva Moscovei afectează grav relaţiile ruso-americane, ducându-le "într-un impas", relatează agenţia rusă Itar-Tass.

"În ceea ce priveşte aceste măsuri, pot spune că ele au, de obicei, un efect bumerang şi, fără îndoială, duc relaţiile ruso-americane într-un impas, le afectează foarte grav", a declarat Putin.

"Sunt convins că aceste sancţiuni dăunează intereselor strategice ale statului şi poporului american", a adăugat el.
Preşedintele rus a subliniat că "avem porţile deschise pentru procesul de negocieri, pentru a găsi o ieşire din această situaţie".

"Sper că bunul simţ şi dorinţa de a soluţiona problemele pe cale diplomatică vor prevala", a afirmat Putin.

Citește și: