Marinela Sarbu
420 vizualizări 15 apr 2019

Negociatorii americani au cerut Chinei sa reduca subventiile industriale ca o condiţie pentru a ajunge la un acord comercial după o puternică opoziţie a Beijingului, potrivit două surse din cadrul discuţiilor, relatează Reuters.

Cele două mari economii ale lumii sunt de nouă luni într-un război comercial care a costat miliarde de dolari, a bulversat pieţele financiare şi lanţurile de aprovizionare.

Administraţia Trump a aplicat taxe pe importurile de bunuri chinezeşti în valoare de 250 de miliarde de dolari pentru a crea presiune asupra Beijingului pentru a pune capăt unor politici - inclusiv subvenţiilor industriale - despre care Washingtonul spune că afectează companiile americane care concurează cu firmele chineze. China a răspuns cu propriile sale tarife pentru mărfurile provenite din SUA.

Problema subvenţiilor industriale este spinoasă, deoarece acestea sunt strâns legate de politica industrială a guvernului chinez. Beijing acordă subvenţii şi scutiri de impozit firmelor de stat şi sectoarelor considerate strategice pentru dezvoltare pe termen lung. Preşedintele chinez Xi Jinping a întărit rolul statului în anumite părţi ale economiei.

În încercarea de a obţine o înţelegere în următoarea lună, negociatorii americani s-au resemnat cu ideea că trebuie să reducă aceste subvenţii, asigurând mai puţin decât şi-ar fi dorit şi se concentrează în schimb pe alte domenii în care consideră că cererile sunt mai accesibile, au spus sursele.

Acestea includ finalizarea transferurilor de tehnologie forţate, îmbunătăţirea protecţiei proprietăţii intelectuale şi extinderea accesului la pieţele din China, au spus sursele. China a dat deja semne că are în vedere aceste aspecte.

„Nu este vorba despre faptul că nu va fi spus niciun cuvânt despre asta, dar nu va fi foarte detaliat sau specific", a spus o sursă familiarizată cu discuţiile cu privire la chestiunea subvenţiilor.

„Dacă negociatorii americani definesc succesul în sensul schimbării modului în care funcţionează economia Chinei, acest lucru nu se va întâmpla niciodată", a spus altă sursă despre negocierile comerciale.

„O înţelegere care face ca Xi să pară slab nu este o afacere utilă pentru Xi. La orice acord vom ajunge, va fi mai bun decât cel pe care l-am avut şi nu va fi suficient pentru unii oameni. Dar asta este politica", a spus sursa.

China a promis la începutul acestui an să pună capăt subvenţiilor care distorsionează piaţa pentru industriile naţionale, dar nu a oferit detalii despre modul în care va atinge acel obiectiv, au declarat trei persoane familiarizate cu negocierile comerciale în februarie.

 

Citește și: