Draghici Mihail
22360 vizualizări 28 dec 2011

Administraţia Barack Obama a oferit asigurări Israelului, în secret, că SUA vor ataca Iranul dacă programul nuclear al regimului islamist va depăşi anumite "linii roşii", Washingtonul încercând să blocheze o acţiune militară unilaterală a statului evreu, scrie The Daily Beast, citată de Ynetnews.

Potrivit ziarului citat, Israelul a fost deranjat de afirmaţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care avertizase la începutul lunii decembrie că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene (foto) ar atrage Orientul Mijlociu într-un conflict "regretabil".

Ambasadorul israelian la Washington, Michael Oren, a prezentat o notă oficială de protest, iar, în replică, Administraţia Obama a dat asigurări că trecerea unor "linii roşii" în avansarea programului nuclear iranian ar atrage un atac militar american, astfel că Israelul nu trebuie să acţioneze unilateral.

Statele Unite nu vor tolera blocarea Strâmtorii Ormuz de către Iran

Statele Unite au tras un semnal de alarmă, miercuri, asupra eventualei închideri a Strâmtorii Ormuz de către Iran, ţară ce a prezentat această ameninţare în cazul în care exporturile sale petroliere vor fi restricţionate, relatează AFP.

"Nici o perturbare a traficului maritim în Strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată", a declarat George Little, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite şi alte câteva ţări europene, care au adoptat deja sancţiuni contra Iranului în domeniul petrolier, al gazelor şi petrochimic, iau în considerare impunerea unor sancţiuni asupra exportului de petrol al Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări.

Marţi, prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi a declarat că în aceste condiţii "nici un strop de petrol nu va trece prin Strâmtoarea Ormuz".

Comandantul Marinei militare iraniene a subliniat, miercuri, că este "foarte uşor" dar nu este necesar ca Iranul să închidă această strâmtoare care leagă Marea Oman şi Golful Aden, reprezentând un punct strategic pentru traficul de ţiţei.

Iranul a iniţiat, sâmbătă, zece zile de manevre militare navale în Strâmtoarea Ormuz, însă Little consideră că "acest lucru se întâmplă destul de des. Adică orice încercare de a creşte tensiunea în această zonă este inutilă".

Congresul american a votat interzicerea tranzacţiilor cu banca centrală din Iran, instituţie care intermediază exporturile de petrol

Congresul american a votat recent o lege care interzice orice fel de operaţiuni financiare cu Banca Centrală din Iran, iar preşedintele Barack Obama şi-a anunţat intenţia de a promulga actul normativ, relatează Associated Press. Cu toate acestea, unii critici speculează că legea le-ar putea crea probleme aliaţilor SUA şi ar putea duce la o creştere a preţului petrolului.

Legea votată de Congres ar impune o serie de penalităţi pentru companiile străine care continuă să facă afaceri prin banca centrală iraniană. Asta în condiţiile în care atât statele europene cât şi cele asiatice importă petrol din Iran, tranzacţiile fiind intermediate de banca centrală iraniană.

Citește și: