Mircea Olteanu
224 vizualizări 13 mai 2019

Ancheta a fost redeschisă la cererea avocatului presupusei victime.

Assange, în vârstă de 47 de ani, care neagă acuzaţiile, a evitat extrădarea în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012.

Însă, fondatorul WikiLeaks a fost luna trecută expulzat din reprezentanţa diplomatică şi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate.

Julian Assange este actualmente închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, instituţie corecţională cunoscut informal drept închisoarea "Guantanamo a Marii Britanii".

Ancheta ce îl vizează pe Assange a fost iniţiată după ce două suedeze l-au acuzat pe acesta de infracţiuni de natură sexuală. Pe de altă parte, Assange susţine că acuzaţiile sunt motivate politic, afirmând că relaţiile sexuale cu cele două au fost liber consimţite.

Fondatorul WikiLeaks se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite, unde probabil ar fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităţilor americane privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Citește și: