Sorin Bogdan
2235 vizualizări 11 iul 2018

În timpul unui mic dejun de lucru cu şeful NATO Jens Stoltenberg, preşedintele american Donald Trump a readus în discuţie influenţa Rusiei în Europa, informează Reuters. El acuza Germania că a devenit prizoniera Rusiei, prin dependenţa de gazul natural rusesc.

”În final, 70% din teritoriul Germaniei va fi controlat de Rusia prin gazele naturale,” afirmă Trump. ”N-ar fi trebuit să permitem să se ajungă aici. Germania e total controlată de Rusia, pentru că 60-70% din energia pe care o consumă vine prin conductele ruseşti. Nu cred că e în regulă. Este o situaţie foarte rea pentru NATO şi cred că ar trebui să vorbim cu germanii despre asta. Şi pe lângă asta, Germania plăteşte la bugetul NATO un pic peste 1% din PIB, în timp ce SUA plătesc 4,2% dintr-un PIB mult mai mare. Nici asta nu e în regulă. (...) iar Germania e prizoniera Rusiei, pentru că obţine atât de multă energie din Rusia. Adică noi apărăm Germania, iar ei cumpără energie din Rusia. Cum vine asta?”

Declaraţia, făcută intenţionat în primele minute ale dejunului, când jurnaliştii aveau permisiunea să filmeze, a aprins spiritele

Angela Merkel a recţionat imediat ce ştirea s-a răspândit prin intermediul agenţiilor de presă şi i-a atras atenţia lui Trump că Berlinul îşi decide singur propriile politici.

"Am experimentat o parte a Germaniei controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate în cadrul Republicii Federale Germania şi astfel putem să ne determinăm propriile politici şi să luăm propriile decizii şi asta este foarte bine", a declarat cancelarul german.

În ciuda acestui război al declaraţiilor remarcat de toată lumea, după întrevederea oficială, Merkel şi Trump păreau cei mai buni parteneri

”Am discutat despre cheltuielile militare şi despre relaţiile comerciale. Avem o relatie foarte foarte bună cu Germania şi cu cancelarul Merkel,” a ţinut să declare preşedintele american la conferinţa comună de presă. ”Sunt convins că relaţiile dintre cele două ţări se vor dezvolta în continuare excelent.” 

La rândul ei, Angela Merkel a relatat că a discutat cuTrump despre relaţiile comerciale şi despre problema migraţiei şi este convinsă că Germania şi SUA vor rămâne partenere.

La finalul zilei, Donald Trump nu şi-a dezminţit năravul şi a transmis un mesaj prin twitter, din care rezultă că nu s-a schimbat aproape nimic din situaţia dinaintea summit-ului. ”Cu ce profită NATO, dacă Germania cheltuieşte miliarde de dolari pe gaz şi energie?” a scris seara, preşedintele american. ”De ce doar 5 din cele 29 de ţări ale NATO şi-au îndeplinit angajamentele? SUA plăteşte apărarea Europei, dar pierde miliarde din comerţul cu ţările europene. Toată lumea trebuie să plătească 2% din PIB imediat, nu din 2025.”

Statele Unite continuă să aibă cele mai mari cheltuieli militare din NATO, având o pondere de 70% - de peste două ori mai mult decât toţi ceilalţi membri ai organizaţiei combinat, arată datele think tankului The International Institute for Strategic Studies (IISS).

Doar în Europa, cheltuielile au fost de 36 de miliarde de dolari. Din acest total, cele mai mari cheltuieli au fost cu personalul: 20,3 miliarde de dolari în 2017, respectiv 24,4 miliarde de dolari în 2018.

La suma de mai sus se adaugă 685 de milioane de dolari - contribuţia SUA la fondul comun al NATO - şi încă 4,78 miliarde de dolari, cheltuiţi cu Iniţiativa Europeană de Descurajare (European Deterrence Initiative - EDI). EDI a fost înfiinţată în 2015, ca urmare a anexării Crimeei de către Fedraţia Rusă, bugetul ei crescând în fiecare an, iar pentru anul 2019 se estimează un buget de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

În sfârşit, o cifră estimată pe anul în curs la 24 de milioane de dolari - în scădere la jumătate comparativ cu 2017 - este cheltuită pe ajutoare către aliaţii din cadrul NATO.

Raportat la întreg bugetul militar al SUA din 2017, de 602,8 miliarde de dolari, cheltuielile din Europa reprezintă 5,5%.

Pe locul doi în topul cheltuielilor în NATO se găseşte Marea Britanie (cu un procentaj de 5,9%), urmată de Franţa (5,6%), Germania (4,8%), Italia (2,6%), Canada (22,1%) sau Spania (1,4%). România are o pondere de 0,4% din totalul cheltuielor NATO. În 2017, la nivelul tuturor membrilor NATO, cheltuielile operaţiunilor din Europa au ajuns la aproximativ 239,1 miliarde de dolari.

Printre concluziile studiului IISS se mai numără şi faptul că cea mai mare parte a cheltuielor Statelor Unite au rolul îndeplinirii propriilor nevoi de securitate, contrazicând astfel declaraţiile repetate ale preşedintelui american Donald Trump cu privire la faptul că „Statele Unite plăteşte pentru tot” şi că europenii trebuie să facă mai mult pentru propria apărare.

În conferinţa de presă de la finalul summit-ului de la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a trecut în revistă principalele ameninţări cărora Alianţa trebuie să le facă faţă şi a precizat că - după ce au căzut de acord că nu contribuie suficient la bugetul NATO - majoritatea statelor membre a promis să-şi îndeplinească integral angajamentele de a aloca pentru apărare 2% din PIB. Stoltenberg a mai anunţat că NATO a invitat Macedonia să înceapă discuţiile de aderare.

 

Citește și: