Marinela Sarbu
269 vizualizări 4 dec 2019

Preşedintele american a fost întrebat dacă a văzut clipul video în care mai mulţi parteneri internaţionali păreau făcând glume pe seama conferinţei de presă explozive pe care a susţinut-o alături de Emmanuel Macron şi stilul său diplomatic imprevizibil la recepţia de marţi seară de la Palatul Buckingham.

”Tocmai aţi văzut cum fălcile echipei sale stăteau să cadă pe podea!”, ar fi spus Trudeau despre Trump în timp ce vorbea cu Boris Johnson, Macron şi prinţesa Anne.

”Ei bine, el are două feţe”, a declarat Trump despre premierul canadian, atunci când a fost întrebat miercuri după-amiază şi a sugerat că afirmaţiile acestuia s-au bazat pe frustrarea generată de solicitarea SUA de a contribui mai mult la NATO.

Vorbind alături de Angela Merkel miercuri, Trump a adăugat: „Sincer, Trudeau este un tip simpatic, îl consider un tip foarte simpatic”.

„Dar ştii că adevărul este că i-am spus că nu plăteşte 2% şi cred că nu este foarte fericit pentru asta. Nu plăteşte 2% şi ar trebui să plătească 2%. Este Canada, au bani şi ar trebui să plătească 2 la sută, aşa că l-am sunat la asta şi sunt sigur că nu a fost mulţumit de asta, dar aşa este”, a adăugat Trump.

Republicanul a spus că după o întâlnire programată cu liderii danezi în această după-amiază, se va întoarce ”probabil”direct la Washington. Glumind cu un reporter, Trump a spus: „Vom discuta despre Groenlanda? Tu ce crezi? Este un subiect bun”.

Ulterior, Trump a declarat prin Twitter că va avea o altă întâlnire cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, după cea cu reprezentanţii Danemarcei.

Apoi, acesta a spus că nu va susţine conferinţa de presă programată, spunând că acum a condus suficient de multe dintre ele.

Cu toate acestea, NATO a avut de două zile ”extraordinare”, liderii angajându-se să contribuie cu mai mulţi bani la alianţă, Trump a insistat: „Există un spirit mare”.

Preşedintele şi soţia sa, Melania, anterior trebuiau să părăsească Londra la ora 05:00 după-amiază, în urma conferinţei de presă.

În propria conferinţă de presă, Johnson a respins informaţia conform căreia el şi alţi lideri au glumit cu privire la Trump, denumind-o „fără niciun sens”.

Răspunzând la întrebarea dacă l-a luat în serios pe preşedintele SUA, a spus: „Nu ştiu de unde vine asta.”

 

Citește și: