Ioana Bojan
766 vizualizări 21 mar 2012

Presupusul autor al crimelor de la Toulouse şi Montauban, Mohammed Merah, era urmărit de mai mulţi ani de serviciile franceze de contraterorism, a declarat miercuri ministrul francez de Interne, Claude Gueant, citat de AFP.

Mohamed Merah, un francez de origine algeriană în vârstă de 24 de ani, "era urmărit de mai mulţi ani de DCRI", serviciul francez de informaţii interne, "dar niciodată nu a apărut un element de natură să sugereze că pregătea o acţiune criminală", a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă la Toulouse.

Suspectul, înconjurat miercuri de forţele speciale într-un imobil din Toulouse (sud-vest), a încetat să mai discute cu poliţiştii, a adăugat Gueant.

El a precizat că "discuţiile s-au întrerupt" între suspect şi poliţişti, după ce Merah le-a explicat pe larg poliţiştilor itinerariul său şi a spus "de mai multe ori" că vrea să se predea.Imobilul de patru etaje a fost evacuat spre prânz. Locuitorii, care au fost rugaţi de poliţie la începutul operaţiunii să nu iasă din case, urmează să fie asistaţi de o echipă de psihologi.

Pe de altă parte, mama suspectului, fratele lui şi prietena acestuia au fost plasaţi în arest preventiv în cadrul anchetei privind cele trei atacuri armate soldate cu şapte morţi, a afirmat o sursă judiciară.

Anchetatorii au efectuat de asemenea percheziţii la domiciliile mamei şi fratelui suspectului. Potrivit unei surse apropiate anchetei, fratele este un simpatizant al islamului radical.

Arestarea preventivă poate dura până la patru zile în cazuri de terorism. Ministrul de Interne, Claude Gueant, a subliniat că cele trei persoane au fost arestate ca măsură de precauţie.

Suspectul, care susţine că face parte din Al-Qaida, era înconjurat miercuri dimineaţă de RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, la Toulouse (sud-vest). El este suspectat că ar fi autorul celor şapte asasinate comise de un atacator pe scuter în oraş şi în regiunea sa.

Gueant a afirmat anterior că suspectul "are legături" cu salafişti şi jihadişti şi a "declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză, din cauza intervenţiilor sale în străinătate". "Această persoană a efectuat sejururi în Afganistan şi Pakistan în trecut", susţine "că este mujahedin" şi "că face parte din Al-Qaida", a precizat ministrul.

Nivelul maxim de alertă terroristă a fost instituit în sud-vestul Franţei după crimele comise aparent de aceeaşi persoană, pe parcursul mai multor zile. Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi luni în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.

Citește și: