Alina Matis
12670 vizualizări 3 feb 2014

La două săptămâni după ancheta publicată de gândul prin care era demontat, rând cu rând, un articol foarte popular din luna decembrie al Daily Mail despre „invazia” de români şi bulgari, un membru al guvernului britanic recunoaşte, în Camera Lorzilor, neadevărurile din retorica îndreptată împotriva cetăţenilor din cele două ţări. „A existat un limbaj absurd şi unele articole total neadevărate, în decembrie, despre suplimentarea curselor aeriene, a autocarelor şi aşa mai departe. Este o situaţie foarte nefericită într-o societate deschisă, liberă şi democratică”, a admis, luni, lordul Wallace de Saltaire, reprezentantul CabinetuluI Cameron în camera superioară a legislativului britanic. Cu toate că ziarul responsabil de promovarea acestei dezbateri dusă până la xenofobie în 2013 refuză să le ceară scuze cititorilor şi românilor şi bulgarilor sau să şteargă articolul ori să modifice toate părţile demontate de noi, discuţia din Camera Lorzilor este un pas înainte. gândul vă invită, însă, să mergem mai departe şi să schimbăm noi înşine această dezbatere, printr-o nouă campanie: LET'S CHANGE THE STORY

Concret, dacă vreţi să susţineţi demersul pentru restabilirea adevărului despre românii din Marea Britanie, semnaţi formularul prin care sprijiniţi iniţiativa LET'S CHANGE THE STORY. Să rescriem povestea românilor din Europa şi împiedicăm repetarea retoricii discriminatorii din 2013 şi să facem presiune publică pentru relatarea adevărului în publicaţii precum Daily Mail. Mai jos aveţi link-ul către formular.

CONTEXT:

În remarca lui, politicianul liberal-democrat se referea la articolul „Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie”, publicat în 31 decembrie 2013, cu o zi înainte de mult-temuta ridicare a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. Acest mesaj de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori, a strâns peste 1.700 de comentarii şi a fost preluat în toată presa britanică, dar şi de mass-media străine.

Articolul a fost demontat rând cu rând în gândul printr-o investigaţie jurnalistică în premieră în România, realizată împreună cu un ziarist englez şi redistribuită inclusiv în The Guardian.

Ancheta prin care am descoperit că cel puţin 60% din acest material despre români şi bulgari era fals a dus la numeroase plângeri înaintate Press Complaints Commission (PCC), organismul de autoreglementare a presei scrise din Marea Britanie.

Contactat să justifice articolul înşelător, venit după un an de campanie anti-români, Daily Mail nu numai că a refuzat să îşi asume răspunderea, dar a dat vina tot pe români şi bulgari, susţinând că a relatat ceea ce i s-a spus la faţa locului. Verdictul ziarului online cu cea mai mare audienţă din lume: nu are de ce să se scuze în faţa românilor, a bulgarilor şi a cititorilor dezinformaţi.

„Problema limbajului discriminatoriu trebuie discutată cu editorul Daily Mail”

Într-o dezbatere care a avut loc luni după-amiază, în Camera Lorzilor (echivalentul Senatului în Parlamentul României), membrii i-au atras atenţia lordului Wallace de Saltaire, reprezentantul guvernului în Cameră, că, în ultimul an, unii miniştri au jucat cartea naţionalistă şi anti-imigraţionistă în scopuri electorale.

Astfel, lordul Wallace de Saltaire a fost îndemnat să le transmită miniştrilor Guvernului britanic să nu inflameze retorica anti-români şi bulgari pentru câştiguri politice pe termen scurt (în condiţiile în care 2014 este un an electoral).

Lordul Wallace de Saltaire, în timpul dezbaterii de luni

În replică, lordul le-a recomandat să aducă problema discursului xenofob cu referire la minorităţile etnice în atenţia editorului Daily Mail, Paul Dacre. De precizat că, atât cititorii gândul, cât şi Jon Danzig, jurnalistul împreună cu care a fost realizată ancheta pe marginea articolului din Daily Mail, au adus problema în atenţia lui Dacre, prin plângerile adresate Press Complaints Commission pentru încălcarea Codului Editorilor britanici. Ironia face ca preşedintele comitetului responsabil de codul editorilor din cadrul PCC să fie tocmai Paul Dacre, de la Daily Mail. Mai mult, unul dintre directorii companiei care deţine atât PCC, cât şi organismul care va înlocui PCC, IPSO, este Peter Wright, editor emerit al Mail Group.

"A existat un limbaj absurd şi unele articole total neadevărate, în decembrie, despre suplimentarea curselor aeriene, a autocarelor şi aşa mai departe. Este o situaţie foarte nefericită într-o societate deschisă, liberă şi democratică", a comentat lordul Wallace de Saltaire.

Gândul lansează o nouă campanie: LET'S CHANGE THE STORY!

Dezbaterea din Camera Lorzilor vine la aproape un an după ce, în cealaltă cameră a legislativului englez, Camera Comunelor, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne, Keith Vaz, le vorbea colegilor lui despre campania „Why don't you come over”, realizată de gândul, împreună cu GMP Advertising şi Web Styler. Ulterior, Keith Vaz avea să şi răspundă invitaţiei noastre, venind în redacţia gândul cu o delegaţie parlamentară, pentru a discuta „la rece” despre migraţie şi retorica anti-români.

Acum, că presa, societatea şi mediul politic din Marea Britanie recunosc că dezbaterea despre imigraţie a fost construită şi pe neadevăruri, gândul şi GMP Advertising lansează o nouă campanie: LET'S CHANGE THE STORY!

Pentru că ştim că această campanie antiromânească nu are ce căuta în Europa anului 2014, te invităm pe tine, român şi cititor gândul, să pui presiune pe autorii acestui discurs discriminatoriu şi să rescrii povestea românilor în Marea Britanie şi în lume - LET'S CHANGE THE STORY!  Aceasta nu este povestea noastră. Aceasta nu trebuie să fie nici povestea britanicilor.

Cerem Daily Mail să recunoască această campanie nedreaptă şi falsă împotriva românilor şi să repare marea dezinformare de la sfârşitul anului trecut, propagată nu doar în toată presa britanică, dar şi în mass media din întreaga lume.

Propunem românilor, într-o campanie de reabilitare a adevărului, să explice lumii întregi povestea noastră, cu bune şi rele, fără exagerări, distorsiuni sau fals patriotism.

Gândul a demonstrat că articolul de final de an al campaniei antiromâneşti din Marea Britanie este FALS. Acum e rândul tău: susţine şi distribuie campania pentru restabilirea adevărului despre români! Concret, dacă vreţi să susţineţi demersul pentru restabilirea adevărului despre românii din Marea Britanie, semnaţi formularul prin care sprijiniţi iniţiativa LET'S CHANGE THE STORY.

Fost parlamentar britanic: „E foarte bine că se recunoaşte munca depusă de gândul şi de Jon Danzig, dar răul e făcut”

„Această problemă trebuie abordată la nivel guvernamental, pentru că ziarele nu au putut, în repetate rânduri, să răspundă reclamaţiilor privind lipsa de acurateţe a informaţiilor”, a reacţionat pentru gândul co-autorul anchetei, Jon Danzig, fost jurnalist BBC, specializat pe probleme medicale şi subiecte europene.

„E foarte bine că lordul de Saltaire recunoaşte munca depusă de gândul şi de jurnalistul britanic Jon Danzig pentru a demonta neadevărurile din Daily Mail, dar răul a fost făcut”, a comentat pentru gândul Roger Casale, preşedinte al New Europeans, o organizaţie pro-europeană care se implică activ în temperarea dezbaterii pe tema imigraţiei şi care a susţinut ancheta din jurul articolului publicat de Daily Mail. Pentru Casale, faptul că derapajele jurnalistice pe baza cărora a fost construită retorica anti-români şi bulgari în ultimul an a fost deconspirată în faţa întregii Europe ar trebui să ridice un semnal de alarmă mai ales pentru presa generalistă din Regat, care a fost şi ea părtaşă la acest discurs ne-european.

Mai mult, greşelile anului trecut cu privire la români şi bulgari arată că, puse faţă în faţă cu discursul eurosceptic şi ultra-naţionalist al United Kingdom Independence Party (UKIP), marile partide politice nu au reuşit să dea dovadă de leadership şi s-au lăsat purtate de acest val anti-imigraţionist, ne-a mai spus Casale, fost parlamentar laburist, care a făcut parte din delegaţia care l-a întâmpinat la aerportul din Luton pe Victor Spirescu, primul român ajuns la muncă în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor şi devenit vedetă peste noapte doar din acest motiv.

Roger Casale, lângă românul Victor Spirescu, la 1 ianuarie 2014, în ziua ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii

Zilele trecute, instituţia condusă de Casale, New Europeans, a organizat o dezbatere cu parlamentari britanici, reprezentanţi ai fiecărui partid parlamentar, pe tema migraţiei şi discriminării din Marea Britanie, în care a fost discutată şi ancheta publicată de gândul şi Jon Danzig.

Efectul anchetei din gândul: investigaţie oficială pe numele Daily Mail

Ca urmare a reclamaţiilor făcute de Jon Danzig şi de cititori gândul pe baza anchetei „Daily Fail”, Press Complaints Commission, organismul de autoreglementare a presei britanice, a deschis o anchetă pe numele celui mai puternic tabloid britanic, a scris The Guardian, care a prezentat investigaţia despre articolul din 31 decembrie 2013.

Sursa: The Guardian

Peste 36% (1.214) din reclamaţiile depuse în 2013 la Press Complaints Commission au fost făcute la adresa Daily Mail, potrivit unor statistici citate în Huffington Post.

VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

EFECTUL INVESTIGAŢIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

Pentru comentarii, mă găsiţi pe Facebook - Alina Matiş şi pe Twitter - @alinamatis

Citește și: