Cristina ANDREI
338 vizualizări 6 iun 2017

Concret, costurile se ridică la o sumă mai mare decât cea necesară pentru achitarea taxei de şcolarizare pe un an întreg la Universitatea Harvard, iar studenţilor le-ar mai rămâne şi bani suficienţi pentru bere şi pizza. 

Planul de cheltuieli al guvernatorului Jerry Brown care va fi aplicat începând cu 1 iulie include şi o precizare referitoare la alocarea 11,4 miliarde de dolari pentru departamentul care se ocupă de administrarea închisorilor, arătând şi că numărul deţinuţilor va fi cu 11.500 mai mic, pentru că în luna noiembrie s-a votat eliberarea anticipată pentru mai multe categorii de persoane care ispăşesc pedeapsa cu executare. 

Din anul 2005, costurile cu întreţinerea prizonierilor s-au dublat, cu toate că deciziile Curţii Constituţionale americane referitoare la supraaglomerarea penitenciarelor au redus populaţia din închisori cu aproximativ un sfert. Principalele surse care au determinat creşterea acestei sume sunt salariile şi beneficiile pentru personalul angajat în acest domeniu, gardieni şi furnizori de servicii medicale. 

Rezultatul este acela că în total cheltuielile pentru fiecare deţinut sunt în acest stat cele mai mari din SUA, deci alţi 2.000 de dolari pe lângă taxa de şcolarizare, alte tarife, o cameră la cămin şi alte cheltuieli de bază pe care un student le face pentru a studia la Harvard. Din 2015, costurile cu deţinuţii statului California au crescut cu circa 10.000 de dolari, adică un procent de 13%. Pe locul al doilea, la mare distanţă, însă, se află statul New York, cu sume totale de 69.000 de dolari. 

Criticii politicilor duse de guvernator susţin că, din moment ce prizonierii sunt mai puţini, asta înseamnă că şi costurile cu întreţinerea lor ar trebui să scadă: „Acum că sunt mai puţini oameni în penitenciarele noastre, nu am readus sistemul la un echilibru", susţine Chris Hoene, director executiv al California Budget&Policy Center. De exemplu, departamentul care administrează penitenciarele are acum un angajat la trei deţinuţi, comparativ cu anul 1984, atunci când fiecare trebuia să răspundă de patru prizonieri. 

De ce sunt costurile atât de mari, în condiţiile în care populaţia din închisori este în scădere? Statul California a fost dat în judecată invocându-se supraaglomerarea penitenciarelor, iar măsurilor luate de autorităţi li s-a adăugat în 2014 şi un vot prin care cetăţenii au decis reducerea pedepselor pentru consum de droguri şi pentru infracţiunile legate de proprietate, aprobându-se şi eliberarea condiţionată pentru mai multe delicte. 

 

 

Citește și: