Gandul.info
Silviu Bănilă
1376 vizualizări 7 mar 2018

„Noi, medicii din Quebec, care credem într-un sistem public puternic, ne opunem majorărilor recente de salariu, negociate de federaţiile noastre medicale”, relevă scrisoarea citată de CNBC.

Grupul spune că s-a simţit jignit de majorări, în condiţiile în care asistentele medicale şi pacienţii întâmpină dificultăţi.

Medicii vor ca banii în plus la salariu să se întoarcă în sistem. „Cerem ca măririle de salarii să fie anulate şi resursele să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de susţinere financiară”, au declarat medicii.

Un medic din Canada câştigă anual 260.924 dolari americani (339.000 dolari canadieni), potrivit unui raport al Canadian Institute of Health Information, publicat în septembrie 2017. În medie, un medic de familie câştigă anual 211.717 dolari americani (275.000 dolari canadieni), iar un chirurg este plătit cu 354.915 dolari americani (461.000 dolari canadieni).

De asemenea, costul şcolarizării medicale în Canada este subvenţionat de guvernele provinciale. În data de 17 februarie, grupul Medecins Quebecois pour le Regime Public (MQRP) a publicat o scrisoare publică, în care se opune majorării cu 500 milioane de dolari a salariilor medicilor specialişti. Grupul a spus că majorarea este „indecentă”.

În data de 1 februarie, MQRP a criticat condiţiile în care lucrează asistentele medicale. „Acestea sunt extenuate de munca grea. Se plâng de lipsa acută de personal, oboseala, care pot avea impact asupra siguranţei pacientului”.

 

Citește și: