15 vizualizări 25 aug 2010

Toate băncile germane vor fi obligate să contribuie, anual, cu o sumă totală de 1,3 miliarde euro la un fond "anticriză", a decis guvernul de la Berlin. Din această nouă taxă pe bănci - a cărei instituire este aşteptată şi în Franţa şi Regatul Unit (UK) - Germania speră să colecteze lichidităţi suficiente, care să poată atenua efectele unei noi crize financiare.

Cele trei state s-au angajat, în iunie, să impună o astfel de taxă, pe care ar dori-o "globală" şi vor cere acest lucru la Summitul G-20 de la Seul, din noiembrie. Câtă vreme opoziţia Australiei, Canadei şi Indiei faţă de această taxă este categorică, nu se ştie dacă taxa va deveni "globală", dar Berlinul a dorit să transmită un semnal că trebuie impusă această formă de solidaritate băncilor.

În urma crizei din 2008, greul reechilibrării sistemului financiar a căzut pe umerii contribuabililor, din ale căror contribuţii bugetare au fost oferite miliarde de euro băncilor. Acum, până şi bancherii germani par să fi înţeles că această situaţie nu se poate repeta, astfel că Asociaţia băncilor germane (BDB) a anunţat că "aprobă categoric" decizia Cabinetului Angelei Merkel.

Potrivit legii germane, aşteptată să fie aprobată de Bundestag în această toamnă, băncile private vor fi taxate cu o sumă totală de 690 milioane euro, băncile de stat - cu 319 milioane, iar cele de economii - cu 60 milioane.

Cooperativele de credit şi societăţile de construcţii care oferă credite imobiliare vor contribui la fond cu alte 295 milioane euro. Cu 1,3 miliarde euro pe an, băncilor germane le vor trebuie mulţi ani de acum încolo să egaleze cele 480 miliarde din bani publici prin care Guvernul Merkel a evitat prăbuşirea sistemului financiar în 2008. Chiar şi în 2010 bilanţurile contabile ale băncilor sunt departe de a fi "curate", căci "activele toxice" s-ar situa la circa 90 miliarde euro.

Citește și: