Valentin Vidu - Mediafax
35679 vizualizări 4 ian 2016

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir (foto) a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.

Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea naţională, a subliniat ministrul saudit.

Manifestanţi iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, după execuţia în regatul wahhabit a 47 de condamnaţi, între care şi un demnitar şiit.

Citeşte şi Sub sabia călăului

Manifestanţi s-au adunat în faţa porţilor ambsadei în semn de protest faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reuşit să pătrundă în incintă şi au început să o incendieze, după care au fost alungaţi de poliţie, potrivit agenţiei iraniene de presă Isna.

Într-o imagine difuzată pe reţele de socializare apare o sală devastată şi cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite.

La scurt după aceea, Ministerul iranian de Externe a emis un comunicat în care îndemna la calm şi le cerea manifestanţilor să respecte locurile diplomatice, potrivit site-ului Entekhab.

Liderul suprem al Revoluţiei islamice din Iran Ali Khamenei a declarat însă că preconizează o "răzbunare divină" după execuţia şeicului al-Nimr.

Abdel al-Jubeir a apreciat că atacarea misiunii diplomatice saudite este de aceeaşi natură cu cele care au fost comise în trecut împotriva altor reprezentanţe străine în Iran.

"Acoperirea unei erori majore"

Ministrul al-Jubeir a apreciat că Iranul continuă o politică de destabilizare a regiunii, creând "celule teroriste" în Arabia Saudită.

"În lumina acestor realităţi, Regatul anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi cere plecare membrilor misiunilor diplomatice de la Ambasada, Consulatul şi administraţiile legate în 48 de ore. Ambasadorul a fost convocat pentru a le notifica" această decizie, a anunţat al-Jubeir.

Diplomaţii, care au fost nevoiţi să părăsească Ambasada saudită din Teheran, au sosit cu avionul la Dubai şi erau în drum către ţara lor, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.

Adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a estimat, într-o intervenţie pe postul naţional iranian de televiziune, că această ruptură constituie o tentativă de acoperire, din partea Arabiei Saudite, a "erorii majore a execuţiei şeicului al-Nimr".

Reacţia SUA

Statele Unite, care rămân cel mai fidel aliat din Occident al regimului saudit, au reacţionat pledând pentru o calmare a tensiunilor dintre Riyadh şi Teheran.

"Am luat cunoştinţă de informaţii potrivit cărora regatul Arabiei Saudite a decis să ordone să fie închise misiunile diplomatice iraniene din regat", a declarat un oficial din cadrul administraţiei Obama.

"Noi credem că angajamentul diplomatic şi dialogul rămân esenţiale în soluţionarea divergenţelor şi continuăm să-i îndemnăm pe liderii din regiune să adopte măsuri active pentru calmarea tensiunilor", a adăugat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

 "Acum ajunge"

O sursă la curent cu poziţia Guvernului saudit a anunţat că Executivul de la Riyadh a decis să ignore nemulţumirea pe care această ruptură a relaţiilor diplomatice riscă să o provoace în cadrul administraţiei americane.

Poziţia Arabiei Saudite faţă de Iran este "acum ajunge", a precizat această sursă.

"Teheranul nu încetează să râdă iar şi iar de Occident. Ei susţin terorismul şi lansează rachete balistice, iar nimeni nu face nimic în acest sens", a adăugat sursa citată. "Saudiţilor nu le pasă dacă provoacă furia Casei Albe" a mai spus sursa citată.

Tensiunile dintre Iranul revoluţionar şiit şi Arabia Saudită conservatoare sunnită mocnesc de ani de zile. Fiecare dintre cele două ţări, care doreşte să-şi extindă influenţa regională, susţine tabere adverse în conflictele din Orientul Mijlociu.

Însă execuţia lui al-Nimr, sâmbătă, a servit pe post de detonator al unui resentiment mai vechi. Iranul a avertizat Arabia Saudită, înainte să-l execute pe demnitar, că regatul "va plăti scump" o asemenea decizie.

În Irak, unde Guvernul majoritar şiit este apropiat Iranului, mai multe persoanlităţi politice şi religioase au cerut o rupere a relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită, punând sub semnul întrebării voinţa Riyadhului de a crea o alianţă regională împotriva Statului Islamic (SI).

Marele ayatollah Ali Sistani, demnitarul şiit cu cel mai înalt rang din Irak, a condamnat, în ceea ce-l priveşte, "o agresiune nedreaptă".

Citește și: