Alina Matis
2653 vizualizări 21 oct 2014

Dacă a început tensionat, cu discursul critic al Victoriei Nuland, luna octombrie se încheie cu un adevărat scandal diplomatic între SUA şi Ungaria, în care voci din ambele părţi au ajuns inclusiv să avertizeze că relaţiile bilaterale pot fi distruse. Controversa a apărut vineri, când însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend, a declarat că „există persoane publice, membri ai Guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul” lor.

În primă fază, Goodfriend s-a arătat foarte rezervat în a oferi detalii precum numele persoanelor de pe lista interdicţiilor de călătorie în SUA. El s-a rezumat la a spune că este vorba de până la zece funcţionari guvernamentali, membri ai Guvernului sau oameni de afaceri apropiaţi Guvernului FIDESZ (ulterior, avea să precizeze că sunt şase oficiali).

Motivul interdicţiilor de călătorie: suspiciunea de corupţie şi fapte asimilate corupţiei, precum şi de atingere adusă intereselor americane, potrivit presei maghiare. Concret, ambasada SUA a comunicat că „anumite persoane fizice din Ungaria” nu pot pătrunde pe teritoriul american pentru că există „informaţii credibile că ar fi obţinut beneficii din acte de corupţie”, informează Mediafax.

Portalul index.hu a scris ulterior că, printre cei vizaţi de măsură s-ar număra conducerea Agenţiei Naţionale de Taxe şi Impozite, un consilier al lui Viktor Orban, precum şi alţi apropiaţi ai partidului de guvernământ FIDESZ, însă precizăm că aceste informaţii nu au fost confirmate oficial până la momentul transmiterii acestei ştiri.

Ca o regulă generală, orice persoană cu cazier are interdicţie de intrare în SUA.

Reacţia guvernului lui Viktor Orban

În replică, ministerul ungar de Externe l-a convocat de urgenţă pe diplomatul american, pentru a oferi explicaţii. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a cerut SUA „transparenţă” în acest dosar, în vreme ce unul dintre liderii opoziţiei socialiste, Tamas Harangozo, a solicitat efectuarea de urgenţă a unei investigaţii speciale pe tema sancţiunilor impuse de Statele Unite.

„Guvernul Ungariei nu are nicio informaţie despre această situaţie. Nu a fost informat niciun oficial despre interdicţii de intrare pe teritoriul american”, se arată într-un comunicat oficial al Biroului premierului Viktor Orban, citat de Mediafax.

Totuşi, trebuie precizat că spunând că nu a fost înştiinţat pe un canal oficial de măsura interdicţiei de călătorie, Guvernul lui Viktor Orban ignoră că autorităţile americane nu au, de fapt, voie să furnizeze asemenea informaţii decât persoanei vizate şi avocatului ei. Conform informaţiilor făcute publice la începutul acestei săptămâni de oficialul american, persoanele vizate nu au fost încă informate despre interdicţia de a călători în SUA.

Şi SUA, şi Ungaria ameninţă cu distrugerea relaţiilor bilaterale

Dacă mai exista vreun dubiu privind miza politică a acestui scandal, Andre Goodfriend a revenit, luni, într-o conferinţă de presă în care, potrivit portalului de ştiri Politics.hu, a avertizat că SUA şi-ar putea înceta cooperarea cu Ungaria, din cauza corupţiei endemice. Cât despre identitatea persoanelor vizate, oficialul american a spus că fie lucrează în guvernul Orban, fie sunt apropiaţi ai executivului ungar.

Tot luni, a venit o nouă replică a guvernului maghiar. Şeful de cabinet al lui Orban a avertizat, în cadrul unei întruniri de urgenţă a Comisiei de Securitate Naţională a Parlamentului Ungariei, că dacă partea americană nu vine cu explicaţii pentru decizia anunţată de Andre Goodfriend, „prietenia ungaro-americană ar putea fi otrăvită sau distrusă”, relatează, într-un alt articol, acelaşi Politics.hu.

Mesajul lui Nuland pentru liderii Europei Centrale

La începutul acestei luni, Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat american, John Kerry, a susţinut un discurs deosebit de critic despre abuzurile unor lideri din ţările membre UE şi NATO ale Europei Centrale. Nuland, care este responsabilă de Afaceri Europene şi Eurasiatice, denunţa, la Washington, în 3 octombrie protejarea corupţiilor de urmărirea judiciară şi profitarea de apartenenţa la UE şi NATO, nerespectând valorile democratice care se află în centrul acestor instituţii transnaţionale.

FOTO: Nicholas Kamm/AFP/Mediafax

Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, „cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă". "Ei au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice”, a explicat oficialul american, care nu a nominalizat, în discursul său, vreo ţară sau vreun lider.

„La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii”, a afirmat oficialul american.

Fragmentul preluat pe tot continentul, incluisiv în România, a fost, însă, următorul: „Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia iliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”.

Reacţia Ungariei la discursul Victoriei Nuland

Pentru că menţionarea „democraţiei iliberale” în discurs, un termen folosit de Viktor Orban, a fost o trimitere clară la Ungaria, liderul de la Budapesta a fost considerat principalul destinatar al mesajului SUA. Această interpretare nu a fost pe placul Ungariei, care a reacţionat vehement la criticile formulate de Victoria Nuland, dând asigurări că Budapesta respectă libertăţile şi restul valorilor democratice. Ungaria a făcut eforturi intense pentru libertate şi pentru înlocuirea dictaturii cu democraţia, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Mediafax.

Dezbatere în România: la cine s-a referit oficialul american?

Cu toate că nu a nominalizat explicit o ţară ori un lider, la Bucureşti, discursul lui Nuland a născut întrebarea: se referă la noi? Premierul Victor Ponta susţine că nu şi că cel vizat este Viktor Orban, omologul ungar. Alte voci, între care şi doi dintre editorialiştii Gândul, Florin Negruţiu şi Lelia Munteanu, sunt de părere că mesajul a fost transmis şi pentru urechile premierului român.

După cum era de aşteptat, întrebarea în România a devenit imediat: la cine se referă Nuland? Dacă Victor Ponta şi alţi politicieni din PSD susţin că, în mod clar, Victoria Nuland se referea la un alt Viktor, respectiv Orban al Ungariei, doi dintre editorialiştii gândul au explicat, la momentul respectiv, că mesajul i se adresează şi premierului României. Aceste editoriale pot fi citite mai jos:

 

Citește și: