Silviu Bănilă
1247 vizualizări 9 oct 2018

Oficialii guvernului venezuelean anunţă că Fernando Alban, un consilier municipal în vârstă de 56 de ani în capitala Caracas, cunoscut critic al lui Maduro, s-a sinucis aruncându-se de la etajul zece al clădirii serviciilor secrete din Venezuela (BIS - Bolivarian Intelligence Service).

Criticii lui Maduro l-au acuzat însă pe liderul Venezuelei că l-a ucis pe Alban, ca parte a suprimării opoziţiei şi a activiştilor pentru drepturile omului, transmite CNN.

Atentat cu DRONE EXPLOZIVE împotriva preşedintelui Venezuelei. Nicolas Maduro a scăpat nevătămat

Alban a fost arestat vinerea trecută, sub acuzaţie de implicare în presupusa tentativă de asasinat asupra lui Maduro, când mai multe drone explozive s-au poziţionat în apropierea preşedintelui, în timpul unei parade militare.

Nu se ştie exact ce s-a întâmplat cu Alban în perioada dintre arest şi decesul său fulgerător.

Ministrul de Interne Nestor Luis Reverol a declarat luni că, în timp ce era transferat la tribunal, Alban s-a aruncat de la etaj. Afirmaţia este diferită de cea a procurorului general Tarek William Saab, care a spus într-un interviu la postul tv de stat VTV că Alban s-a aruncat pe geam după ce a cerut să meargă la toaletă.

Avocatul lui Alban, Joel Garcia, a declarat pentru CNN că mărturia lui Saab este „complet falsă”, deoarece clientul său nu ar fi putut merge la baie şi apoi sări pe fereastră, din cauza pazei foarte stricte.

Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei pentru Statele Americane, a declarat tranşant pe Twitter că decesul lui Alban a fost rezultatul „torturii şi regimului criminal”.

Alban era doar unul dintre cei arestaţi pentru presupusele legături cu tentativa de asasinat a lui Maduro. Preşedintele susţine că agitatorii de extremă-dreapta şi fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos s-au aflat în spatele încercării de anihilare.

Maduro a precizat în trecut că are dovezi ale implicării Columbiei în operaţiune, dar nu a oferit niciuna până acum. La rândul său, Columbia neagă vehement acuzaţiile liderului de la Caracas.

Citește și: