Raluca ION
8933 vizualizări 9 mai 2011

"Un asasinat politic", aşa numeşte lingvistul american Noam Chomsky, un stângist convins şi un critic constant al politicii externe a SUA, uciderea celui mai vânat om din lume. "Ne-am putea întreba cum am reacţiona noi dacă un commando irakian ar ateriza la locuinţa lui George Bush, l-ar asasina şi i-ar arunca trupul în Atlantic", mai susţine el. Michael Moore, regizorul filmului "Fahrenheit 9/11", aminteşte de criminalii de război nazişti, care au avut parte de un proces corect: "Nu le-am tras pur şi simplu un glonţ în cap, i-am judecat. I-am dus la Nurnberg şi i-am judecat", a declarat regizorul pentru CNN.

Chomsky: "Arme botezate cu numele victimelor"

Într-un articol publicat în revista online Guernica, lingvistul Noam Chomsky scrie despre operaţiunea de anihilare a lui Osama bin Laden şi critică inclusiv denumirea acesteia, "Geronimo". Acesta era numele sub care era cunoscut un brav lider Apache care a luptat, în secolul 19, împotriva americanilor şi mexicanilor care au cotropit pământurile amerindienilor. "Mentalitatea imperialistă este atât de profundă în societatea vestică, încât nimeni nu percepe faptul că îl glorifici pe bin Laden atunci când îl identifici cu rezistenţa curajoasă împotriva invadatorilor vinovaţi de genocid. Este ca atunci când ne botezăm armele cu numele victimelor crimelor noastre: Apache, Tomahawk (n.r. - un elicopter de luptă, respectiv un tip de rachetă). E ca şi când Luftwaffe (n.r- Forţele aeriene ale Germaniei naziste) şi-ar fi botezat avioanele de luptă "Evreu" sau "Ţigan"", scrie Noam Chomsky.

Chomsky: "Crimele lui Bush le depăşesc cu mult pe cele ale lui bin Laden"

El crede că operaţiunea în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden a fost "un asasinat" atent planificat, "cu multipla violare a normelor elementare de drept internaţional". "Se pare că nu a existat nicio încercare de a aresta victima neînarmată, aşa cum se presupune că ar fi putut face 80 de membri ai trupelor de commando, care nu aveau de înfruntat aproape nicio opoziţie, cu excepţia, susţin ei, a soţiei lui, care i-ar fi atacat. În societăţile în care există respect pentru lege, suspecţii sunt arestaţi şi au parte de un proces corect. Şi pun accent pe "suspecţii"", continuă Chomsky, care susţine că autorităţile americane nu au adus dovezi clare care să susţină vinovăţia lui bin Laden. "Se discută mult în media despre furia Washingtonului provocată de faptul că Pakistanul nu l-a predat pe bin Laden, deşi anunumiţi oameni din armată şi din forţele de securitate erau conştienţi de prezenţa lui în Abbottabad. Mai puţin se vorbeşte despre furia pakistanezilor că SUA le-a invadat teritoriul pentru ca să ducă la îndeplinire un asasinat politic", scrie Chomsky. "Ne-am putea întreba cum am reacţiona noi dacă un commando irakian ar ateriza la locuinţa lui George Bush, l-ar asasina şi i-ar arunca trupul în Atlantic. Crimele lui le depăşesc cu mult pe cele ale lui bin Laden", mai susţine Noam Chomsky.

Moore: Bin Laden ar fi trebuit judecat

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, regizorul Michael Moore a insistat că Osama bin Laden ar fi trebuit să aibă parte de un proces.

"L-au ucis. Dar ceea ce vreau să spun e că nu l-au ucis din cauză că a existat un schimb de focuri sau că s-a întâmplat ceva. S-au dus acolo cu intenţia de a-l ucide. Aceasta este o execuţie sau un asasinat, cum vreţi să-i spuneţi", a declarat Moore. La începutul discuţiei cu jurnalistul Piers Morgan, acesta a spus că se bucură că Osama bin Laden nu mai poate să facă rău nimănui. "Mă bucur că s-a dus. Dar simt că s-a pierdut ceva din sufletul acestei ţări. Poate sunt doar un american de modă veche, care crede în justiţia americană. (...) Omul acesta a fost un criminal în masă. A fost responsabil pentru moartea, cel puţin în această ţară, a 3000 de oameni. Dar după cel De-al Doilea Război Mondial nu ne-am dus la liderii nazişti şi le-am tras un glonţ în cap. I-am judecat. I-am dus la Nurnberg şi i-am judecat. Am spus că e important ca lumea întreagă să-i vadă pe aceşti criminali şi că este important ca istoria să consemneze crimele lor", a spus Michael Moore.

Moore: Osama bin Laden s-ar fi aflat în arest la domiciliu

Regizorul a lansat chiar teoria potrivit căreia oficialii pakistanezi şi americani ştiau exact unde se află bin Laden.

Oficialii americani "au recunoscut că ştiau de ceva timp unde se află Osama bin Laden. Aş vrea să ştiu de cât timp", a zis Moore. Şi a susţinut chiar că Osama bin Laden s-ar fi aflat chiar în arest la domiciliu la Abbottabad. "Gândiţi-vă, nu era niciun bodyguard în casă. În tot acest timp am auzit vorbindu-se despre Osama şi bodyguarzii lui, iar în seara aceea nu era niciun bodyguard. Sunt doi curieri, dar niciun bodyguard. De ce? Poate că e deja la o bază militară pakistaneză, sub supraveghere sau sub arest la domiciliu. Sunt o serie de întrebări care trebuie puse şi trebuie să cerem un răspuns", susţine Michael Moore.

Noam Chomsky este un reputat lingvist şi filosof american, profesor emerit de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este cunoscut pentru vederile sale de stânga şi pentru criticile constante la adresa politicii externe a SUA. Unul dintre marii admiratori ai operelor sale este preşedintele venezuelean Hugo Chavez.

Michael Moore este regizorul filmelor "Fahrenheit 9/11", "Sicko" şi "Capitalism: A Love Story". S-a pronunţat adesea împotriva globalizării, a marilor corporaţii, a armelor, a războiului din Irak şi a preşedintelui George W. Bush.

Citește și: