Marinela Sarbu
2099 vizualizări 21 apr 2019

UPDATE 22:44 O bombă a fost depistată pe un aeroport din Sri Lanka

Un dispozitiv exploziv a fost dezamorsat, duminică seară, pe aeroportul internaţional din Colombo, la câteva ore după seria de atentate soldată cu peste 200 de morţi, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate din Sri Lanka, citate de publicaţiile Metro.co.uk şi Daily Mail.

Bomba a fost depistată pe Aeroportul internaţional Katunayake şi a fost dezamorsată de echipele pirotehnice.

Potrivit autorităţilor, este vorba de un dispozitiv exploziv artizanal.

UPDATE 16:01 Patriarhul Daniel a lansat un apel la rugăciune pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka, de duminică, în care au murit 207 de persoane şi au fost rănite alte 400, după o serie de explozii care au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din trei oraşe, comise de Paştele catolic.

„Am primit cu profundă întristare vestea despre atentatele devastatoare din Sri Lanka, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 185 de persoane nevinovate şi au fost rănite 469. Aceste atentate petrecute în biserici şi alte clădiri, în ziua în care comunităţile catolice celebrează sărbătoarea de Paşti, reprezintă expresia cea mai crudă a violenţei dezumanizante şi a înstrăinării de Dumnezeu”, se spune într-un comunicat al Patriarhiei Române, semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Acesta condamnă escaladarea violenţelor şi faptul că tot mai mulţi creştini devin victime ale terorismului.

„Constatând cu îngrijorare că tot mai mulţi creştini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violenţe şi să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune şi solidaritate cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste”, se mai spune în finalul apelului adresat de Patriarhul Daniel.

UPDATE 15:14 Un purtător de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka a declarat că 207 peresoane au fost ucise şi peste 400 au fost rănite în atacurile de duminică, relatează BBC.

Atentatele, comise de Paştele catolic, au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.

Bilanţul preliminar al seriei de atentate este de 207 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini.

UPDATE 14:44 Premierul Viorica Dăncilă condamnă0 cu fermitate atentatele şi atacurile sângeroase comise împotriva comunităţii creştine din Sri Lanka. „Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare”, a afirmat Dăncilă.

„Condamn cu fermitate atentatele şi atacurile sângeroase comise împotriva comunităţii creştine din Sri Lanka. Sărbătoarea Sfântă a Paştelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare. Sunt alături de poporul din Sri Lanka, de familiile îndoliate şi le doresc însănătoşire grabnică victimelor aflate în suferinţă”, se arată în mesajul premierului Viorica Dăncilă.

UPDATE 14:39 Politicieni din toată lumea condamnă atacurile din statul asiatic

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat "groaza şi tristeţea" după ce a auzit despre exploziile de duminică, declarând că Uniunea Europeană este "gata să sprijine" Sri Lanka, relatează CNN.

UPDATE 14:27 Opt copii români cu însoţitor, trimişi într-o unitate militară

UPDATE 13:59 Papa Francisc condamnă vehement atentatele din Sri Lanka

Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paştelui catolic, solidaritate cu membrii comunităţii creştine din această ţară.

„Vreau să îmi exprim apropierea plină de iubire faţă de comunitatea creştină, vizată în timp ce se reunise pentru rugăciune, şi faţă de toate victimele acestor acte de violenţă pline de cruzime", a declarat Papa Francisc, citat de agenţia Associated Press.

„Îi încredinţez Domnului pe toţi cei ucişi în mod tragic şi mă rog pentru toţi cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă ca urmare a acestui eveniment dramatic", a adăugat Suveranul Pontif referindu-se la seria de atentate care au vizat biserici şi hoteluri din Sri Lanka.

UPDATE 13:15 MAE transmite că nu există români afectaţi de exploziile din Sri Lanka

MAE a transmis că autorităţile locale din Sri Lanka nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate exploziile produse ăn această ţară, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară.

„Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka. Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele implicate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

„Ambasada României la Colombo menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 13:10 O altă explozie, a opta a zilei, a fost confirmată în Sri Lanka, aceasta s-a produs la o casă din Mahawila Gardens, Dematagoda, unde a avut loc şi un incendiu, potrivit CNN.

Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat presei că vor fi luate măsuri pentru a opri activitatea tuturor grupurilor extremiste din ţară.

Exploziile, a şaptea şi a opta, au avut loc în zonele Dehiwela şi Dematagoda, potrivit ministrului Reformelor Economice şi Distribuţiei Publice, Harsha de Silva.

UPDATE 12:29 O a şaptea explozie a avut loc în Sri Lanka la un hotel din apropiere de grădina zoologică din Dehiwala-Mount Lavinia, situată la 20 de minute distanţă de capitala Colombo, potrivit unor surse, relatează CNN.

Explozia a venit în urma altor şase explozii produse la trei biserici şi trei hoteluri în mai multe oraşe din jurul capitalei Colombo în această dimineaţă.

Două persoane au murit în cea de-a şaptea explozie, ducând numărul morţilor la cel puţin 140 de persoane.

UPDATE 12:10 Iohannis: Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka

Preşedintele Klaus Iohannisw a condamnat, într-un mesaj pe Twitter, ”atacurile oribile împotriva unpr oameni nevinovaţi din Sri Lanka în duminca Paştelui”, menţionând că libertatea religiei şi credinţei trebuie apărată.

„Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovaţi din #SriLanka în duminica Paştelui. Condoleanţele mele tuturor celor afectaţi. Libertatea religiei şi credinţei trebuie apărată”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis

UPDATE 10:55 Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliţiei pentru Reuters.

Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereţii bisericii şi acoperişul distrus.

Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury şi Cinnamon Grand Colombo. Nu se cunoaşte dacă în hoteluri au existat victime.

Teroare în Sri Lanka

Nouă străini au fost printre morţi, au spus oficialii.

Una dintre explozii s-a produs la Biserica Sf. Anthony din Kochcikade, Colombo.

Primul Ministru, Ranil Wickremesinghe, a chemat la domiciliul său un consiliu de securitate naţională.

UPDATE 10:01 Potrivit CNN numărul celor morţi în explozii este de 25, în timp ce Associated Press anunţă 30 de morţi.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniţi au fost duşi la Spitalul Naţional Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Au existat "numeroase victime, inclusiv străini", a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Au fost raportate cel puţin şase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa şi trei hoteluri Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury, toate în Colombo.

Ştirea iniţială:

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi peste 200 au fost rănite în urma unor explozii care au avut loc duminică dimineaţă la mai multte biserici şi hoteluri din Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paşte, au anunţat autorităţile, relatează CNN şi BBC.

Au fost raportate cel puţin şase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa.

Hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury, toate în Colombo, au fost, de asemenea, lovite de explozii.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniţi au fost duşi la Spitalul Naţional Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Teroare în Sri Lanka

Au existat "numeroase victime, inclusiv străini", a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

De Silva a spus că două dintre explozii au avut loc la biserica Kochchikade şi hotelul Shangri-la din Kingsbury, Colombo.

"Scenele oribile, am văzut cadavre împrăştiate peste tot", a spus De Silva după o vizită la faţa locului.

Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook şi a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

Citește și: