Draghici Mihail
1948 vizualizări 9 ian 2012

Un etnic maghiar care s-a mutat din România în Ungaria doreşte să revină în ţară din cauza crizei financiare, în contextul în care valoarea forintului a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, scrie ziarul The Guardian, în ediţia online.
Guvernul ungar depune eforturi pentru primirea unui împrumut esenţial de la Fondul Monetar Internaţional şi de la UE, dar Ungaria continuă să fie criticată dur la nivel internaţional din cauza stării economiei şi a Constituţiei recent adoptate, care subminează independenţa decizională a Băncii Centrale (MNB).
Forintul a scăzut dramatic săptămâna trecută, iar criza ar putea conduce la demisia ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, sau chiar a premierului Viktor Orban.
Guvernul ungar a venit la putere în 2010, cu promisiunea de a crea un milion de locuri de muncă în viitorii zece ani, însă şomajul continuă să fie o problemă gravă în Ungaria. În plus, cuantumul TVA a fost majorat la 27%, cel mai ridicat nivel din spaţiul UE.
În acest context, numeroşi unguri reuşesc cu greu să îşi achite ratele la bănci.
Janos Toth, un etnic maghiar de origine română, are un credit imobiliar contractat în franci elveţieni în 2008. Rata iniţială era de 150 de forinţi, în contextul raportării la valoarea de atunci a francului, însă acum, din cauza devalorizării, rata a ajuns la echivalentul 250 de forinţi. Toth lucrează ca electrician, 14 ore pe zi, şase zile pe săptămână.
Toth s-a mutat cu soţia la Budapesta în 1998, însă acum ei se gândesc să revină în România. "La început ne gândeam că vom munci, iar copiii noştri vor moşteni averea, dar acum ne temem că vor moşteni doar datoriile", explică soţia sa.

Citește și: