Bianca Pavaluca
164 vizualizări 6 iun 2019

Theresa May şi Emmanuel Macron vor participa la ceremonia de inaugurare a unui memorial pentru soldaţii britanici care au murit în Bătălia din Normandia, evenimentul care a marcat începutul eliberării Franţei de sub ocupaţia Germană şi a pus bazele victoriei Aliaţilor pe Frontul de Vest.

Evenimentele de comemorare la care vor participa miercuri cei trei lideri marchează evenimentele-cheie din cadrul operaţiunii militare, care a început în urmă cu 75 de ani, în data de 6 iunie 1944.

Preşedintele american Donald Trump şi-a petrecut ultimele trei zile în în Marea Britanie, pentru o vizită de stat. Donald Trump şi Prima doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, au fost primiţi luni de regina Elizabeth, la Palatul Buckingham, în prima zi a vizitei de stat în Marea Britanie. Cei doi au participat la o ceremonie oficială de primire şi un dineu privat. Marţi, preşedintele american a avut o întâlnire oficială cu prim-ministrul britanic Theresa May şi cu mai mulţi oficiali britanici.

Theresa May, Donald Trump şi alţi lideri occidentali au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, desfăşurată la Portsmouth, unul dintre punctele de îmbarcare pentru forţele aliate care au invadat Franţa aflată în acel moment sub ocupaţia Germaniei naziste.

Peste 160.000 de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Debarcarea a fost prima parte a operaţiunii Overlord, numele de cod pentru Bătălia pentru Normandia din cel de-Al Doilea Război Mondial.

foto: Wikipedia

Citește și: