Sorin Bogdan
4299 vizualizări 10 iul 2018

14:47 Thai Navy Seals, scafandrii din Marina militară thailandeză anunţă că toţi tinerii din peşteră AU FOST SALVAŢI. ”Cei 12 mistreţi sălbatici şi antrenorul lor au fost scoşi din peşteră;” scriu salvatorii pe pagina lor de Facebook. ”Toţi sunt sănătoşi. De această dată, aşteptaţi 4 broscuţe.” Cele 4 broscuţe sunt ultimii 3 scafandri plus medicul australian care a supravegheat copiii, care au rămas în peşteră până la evacuarea ultimuluia dintre ei.

13:40 Pe pagina lor de Facebook, scafandrii din Marina militară thailandeză anticipaseră succesul operaţiunii. Cu o oră în urmă postaseră cel mai optimist mesaj de până acum: ”Până când toţi mistreţii (echipa de fotbal a celor 12 copii se numeşte Mistreţii Sălbatici) vor ieşi din peşteră, să ne relaxăm un pic! Ştiaţi că puii de mistreţi sunt vărgaţi la naştere, iar dungile lor dispar pe măsură ce cresc? Sau că, în general, mistreţii mănâncă iarbă şi rădăcini de copaci? Sau că trăiesc în turme? Şi ştiţi ceva? În această noapte, toţi ”mistreţii sălbatici” vor ajunge înapoi la turma lor!”

Aseară, premierul thailandez Prayut Chan-ocha a vizitat echipele de salvatori de la gura peşterii Tham Luang, profitând de eveniment pentru a acumula capital de imagine. Prayut Chan-ocha este văzut ca o mână forte, care foloseşte adesea metode dictatoriale pentru a guverna. El a infirmat zvonurile că tinerii ar fi fost sedaţi pentru a fi scoşi mai uşor din peşteră şi a explicat că au primit doar medicamente anti-stres, de genul pe care le iau soldaţii sau chiar el însuşi, pentru a le spori concentrarea.

Copiii salvaţi aflaţi în spital au primit astăzi tartine cu cremă de ciocolată, scrie jurnalista BBC Rachel Kennedy, citându-l pe ministrul thailandez al Sănătăţii. Duminică, primii patru copii salvaţi pofteau să mănânce bucăţele de carne de pui prăjite cu busuioc, o reţetă foarte populară în Thailanda, însă au fost refuzaţi. Ar fi fost prea mult pentru sistemul lor digestiv, dereglat după atâtea zile de recluziune în peşteră şi s-au mulţumit cu orez cu lapte. Când au cerut astăzi tartine cu cremă de ciocolată, medicii n-au avut nimic împotrivă.

Minisubmarinul comandat de miliardarul Elon Musk pentru salvarea copiilor nu a mai fost folosit, deşi fusese adus personal de acesta la peşteră, în noaptea trecută. A fost construit din piese destinate asamblării rachetelor spaţiale şi botezat ”Mistreţul sălbatic”, după numele echipei de fotbal a copiilor blocaţi în peşteră. Guvernatorul Narongsak Osotthanakorn, care conduce operaţiunea de salvare, i-a mulţumit lui Musk pentru efort, dar nu au folosit submarinul, deoarece tactica folosită pentru recuperarea copiilor se dovedise inspirată şi nu avea sens să o modifice. 

Miliardarul american a dăruit submarinul autorităţilor thailandeze, pentru a fi folosit cu o altă ocazie. Musk a testat folosirea acestuia în condiţii speciale. 

Corespondentul BBC Mohamed Madi a descris şi eroii mai puţin mediatizaţi ai operaţiunii de salvare, dar al căror rol a fost esenţial în sprijinirea salvatorilor. Toţi - voluntari. Printre ei, femeile care au gătit sute de porţii de mâncare.

Sau Ravinmart Luelert, o femeie care aduna în fiecare seară hainele murdare ale salvatorilor, le spăla şi le aducea înapoi uscate până la răsăritul soarelui. Tot voluntar.

Condiţiile în care au lucrat salvatorii au impresionat întraga lume.

Drama celor 13 tineri blocaţi în peşteră va fi - fără îndoială - ecranizată şi valorificată în cinematografele lumii. Deja, o echipă a companiei de producţie Pure Flix din Statele Unite şi-a făcut apariţia în Thailanda şi a început să stea de vorbă cu oamenii implicaţi în poveste. Au scenariul ideal: copii, blocaţi în peşteră, operaţiune de salvare dificilă, Elon Musk, scafandru mort în timpul operaţiunii, locaţie exotică şi happy end.

Un adevărat personaj de film este şi Ekapol Chantawong, antrenorul copiilor, care a avut grijă de ei în peşteră şi i-a învăţat cum să mediteze şi să se relaxeze, pentru a-şi economisi forţele. Născut în Myanmar, în vârstă de 25 de ani, la fel ca mulţi alţi thailandezi, a fost întâi călugăr budist, înainte de a se apuca să antreneze echipăa de fotbal ”Mistreţii Sălbatici”. Părerile despre el sunt împărţite în două: unii îi laudă devotamentul faţă de copii şi felul în care i-a protejat în cele 9 zile până au fost găsiţi, iar alţii îl pun la zid, pentru că nu ar fi trebuit să-i lase să se ascundă atât de adânc în peşteră. Ba chiar există voci care sugerează că el însuşi i-ar fi dus pe copii în peşteră, pentru un ritual iniţiatic, cand au fost surprinşi de furtuna care i-a blocat în interior.

Potrivit unor surse neconfirmate oficial, Ekapol Chantawong ar fi fost unul din cei patru tineri evacuaţi în prima zi, deoarece ar fi fost foarte slăbit. Ştirea descrie că el a refuzat să mănânce şi şi-a dat alimentele sale copiilor.

Doi desenatori din Bangkok, de la companie Sisidea au realizat un desen al operaţiunii de salvare care s-a viralizat instantaneu şi spune multe despre diferenţele de mentalitate dintre culturile europene şi asiatice. În desen, elefantul alb e guvernatorul Narongsak Osotthanakorn, care conduce operaţiunea, mistreţii sunt copiii şi antrenorul lor, leii de mare - scafandrii salvatori, căluţul alb - toţi salvatorii implicaţi în operaţiune, broscuţele - scufundătorii, leul - salvatorii britanici, cocorul - salvatorii japonezi, renul - salvatorii suedezi, tigrul - salvatorii din Myanmar, elefantul maro - salvatorii din Laos, cîinele - salvatorii canini, lăstunii - căţărătorii thailandezi, dragonul - echipele care pompau apa şi sfredeleau muntele, incercând să sape un tunel, vulturul - salvatori americani, păsările - jurnaliştii, iar ciorile - comentariile negative şi oamenii răi.

Narongsak Osotthanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, a povestit dis-de-dimineaţă că cei 8 copii salvaţi în rpimele două zile se află în spital, sub supravegherea medicilor. Părinţilor celor 4 salvaţi în prima zi li s-a permis să-i vadă de după un geam de protecţie, iar în următoarele 48 de ore, vor putea doar să se apropie de ei la maximum 2 metri, din motive de siguranţă impuse de medici. Aceleaşi etape se vor respecta şi pentru copiii din grupul salvat în ziua a doua, respectiv pentru cei salvaţi în ultima zi.

  

 

Citește și: