Gilda Popa
2740 vizualizări 1 oct 2018

”Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împuşcare, Miroslav M. era şoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat unul dintre procurorii de caz, într-o conferinţă de presă la Bratislava, citat de AFP.

Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar şi 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.

"Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracţiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă", a declarat şi purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiţiei şi de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, "în timp ce ucigaşul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima".

Presa slovacă a mai scris că femeia lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

În februarie 2018, jurnalistul Jan Kuciak (27 de ani) şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi în propria locuinţă, fiind descoperiţi de o rudă a victimelor care a alertat Poliţia. Asasinarea jurnalistului slovac a provocat ample proteste care au dus la demisia ministrului de Interne Robert Kalinak.

Procurorul a mai afirmat că ”doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată” şi că ”logodnica acestuia, Martina Kusnirova, a fost o victimă inocentă care s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit”.

Întrebat despre eventuale suspiciuni ce ar putea plana asupra oligarhului slovac Marian Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat că ”nu va vorbi despre aceasta deocamdată”.

Înainte de a muri, Kuciak era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta". Dublul asasinat a stârnit o profundă îngrijorare în legătură cu libertatea presei şi corupţia din Slovacia şi a provocat numeroase reacţii internaţionale. Masive manifestaţii săptămânale la Bratislava şi în alte oraşe au constrâns guvernul să demisioneze în martie.

 

Citește și: