Valentin Vidu - Mediafax
437 vizualizări 5 dec 2012

Corupţia continuă să facă ravagii în lume şi afectează, în zona euro, ţările cele mai afectate de criză, şi anume Grecia şi Italia, a căror poziţie se deteriorează, anunţă Transparency International (TI) în raportul său anual publicat miercuri, relatează AFP.

"Corupţia continuă să facă ravagii în societăţi din întreaga lume", constată organizaţia, subliniind asupra unui nivel "dezamăgitor" al corupţiei în zona euro, "în ţările cele mai afectate" de criza economică şi financiară, se arată într-un comunicat.

Transparency International realizează un clasament pe o scară de la zero (nivelul cel mai puternic al corupţiei percepute) la 100 (nivelul cel mai scăzut al corupţiei percepute).

În acest an, Italia şi Grecia se clasează pe locurile 72 şi, respectiv, 94, obţinând doar 42 şi, respectiv, 36 de puncte. Italia pierde trei locuri, iar Grecia 14, în comparaţie cu clasamentul anterior, anunţă Transparency, cu sediul la Berlin.

Italia afişează, astfel, un nivel echivalent cu cel al Tunisiei (41 de puncte), în timp ce Grecia se află la egalitate cu Columbia.

Între ţările afectate recent de criza datoriilor, Irlanda (pe locul 25), Spania (30) şi Potrugalia (33) obţin scoruri mai mari de 60 de puncte.

Mai puţin afectate de criză, Germania se clasează pe poziţia 13, iar Franţa pe locul 22, cu note de peste 70.

Transparency recomandă din nou Uniunii Europene (UE) "să accentueze eforturile privind prevenirea corupţiei în cadrul instituţiilor publice".

Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă împart prima poziţie în rândul ţărilor celor mai "necorupte", cu scoruri de peste 90. Japonia şi Marea Britanie se clasează ex aequo pe locul 17, fiind urmate de Statele Unite, pe poziţia a 19-a.

Majoritatea ţărilor afectate de "primăvara arabă" au scoruri inferioare sau care depăşesc cu puţin 40. Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia ocupă, la egalitate, ultimul loc din clasament (174), cu doar opt puncte fiecare.

Rusia, care ocupă poziţia 133, cu un scor de 28 de puncte, se află în continuare printre cele mai corupte ţări din lume, potrivit Transparency International, dar înregistrează din nou o uşoară ameliorare în clasament, situându-se cu zece locuri mai bine decât în raportul din 2011.

Două treimi dintre cele 176 de ţări evaluate obţin scoruri sub 50 de puncte. Potrivit organizaţiei, această situaţie de fapt "demonstrează că este necesar ca instituţiile publice să fie mai transparente".

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă exclusiv percepţia corupţiei, această organizaţie nonguvernamentală (ONG) se bazează pe date colectate de către 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), bănci asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial (FEM).

"După un an în cursul căruia lupta împotriva corupţiei a fost privilegiată, aşteptăm ca guvernele să îşi înăsprească poziţia faţă de abuzurile de putere", a declarat Huguette Labelle, preşedinta ONG-ului, citată în comunicat.

Citește și: