Ion Gaidau - Mediafax
283 vizualizări 31 mai 2014

Trei aleşi americani, între care Eliot Engel, cel mai influent democrat din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, i-au scris secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-şi exprima îngrijorările în privinţa contractului în baza căruia Franţa trebuie să livreze două nave de război Rusiei.

"Este crucial ca statele membre NATO să nu pună la dispoziţia Rusiei arme (...) care i-ar permite să-şi sporească puterea de indimidare, sau chiar să-şi invadeze vecinii", au subliniat cei trei aleşi americani, referindu-se la acţiunile Moscovei în Ucraina.

Un acord NATO pentru achiziţionarea sau închirierea celor două nave Mistral "ar trimite un mesaj puternic preşedintelui (rus Vladimir) Putin, şi anume că aliaţii din NATO nu vor tolera şi nu vor permite în niciun fel să întreprindă acţiuni îndrăzneţe".

Fiecare navă de tip Mistral poate transporta până la 16 elicoptere, patru ambarcaţiuni de aterizare, 60 de vehicule armate şi 700 de militari, au precizat aleşii americani.

Pentru moment, Franţa lasă uşa deschisă pentru reexaminarea acestui contract, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, însă prima navă ar trebui să o livreze în octombrie.

Rasmussen, întrebat la Vilnius pe această temă, a declarat că "Franţa este cea care trebuie să decidă'' ce va face cu navele sale.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică din cadrul NATO a apreciat că nu este "foarte realist" ca organizaţia atlantică să achiziţioneze navele, capacităţile sale militare limitându-se la avioanele de supraveghere de tip Awacs.

În cursul vizitei ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, la Washington, care a avut loc la jumătatea lui mai, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat ostilitatea Statelor Unite faţă de acest contract, din cauza crizei din Ucraina.

Joi, grupul public de armament Rosoboronexport a anunţat că o navă militară rusească la bordul căreia se vor afla viitoarele echipaje ale celor două nave de tip Mistral comandate Franţei va părăsi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinaţia Saint-Nazaire (vestul Franţei).

Citește și: