Valentin Vidu - Mediafax
169 vizualizări 7 mai 2013

Trei turişti germani şi ghidul lor filipinez au murit marţi în cursul erupţiei unuia dintre cei mai activi vulcani filipinezi, pe când urcau pe munte, în timpul unei explozii ce a provocat o coloană uriaşă de cenuşă, au anunţat autorităţile, informează Mediafax, citând AFP.

Aproximativ 20 de turişti şi ghizi se aflau pe versanţii Mont Mayon în momentul în care s-a produs erupţia, fără să fie existat semne care să indice acest lucru, au anunţat autorităţile şi un operator turistic, precizând că echipe de intervenţie au plecat la bordul unor elicoptere pentru a căuta supravieţuitori.

"Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment", a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja, directorul unui operator turistic local, citând declaraţiile unei turiste austriece care se afla la faţa locului.

"Pietrele care au căzut peste ei erau mari cât şerveţelele de masă", a adăugat el.

Thei ghizi filipinezi angajaţi de către agenţia sa de turism şi cinci turişti străini au început ascensiunea vulcanului cu câteva ore înainte de explozie, care a provocat o coloană de cenuşă înaltă de aproximativ 500 de metri, a precizat acesta.

Trei germani şi un ghid din grup au murit, iar o austriacă a fost rănită.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale, Renato Bataller, a confirmat moartea a patru persoane şi a precizat că alte şapte persoane au fost rănite, inclusiv patru thailandezi.

Mont Mayon se află la aproximativ 330 de kilometri de Manila, în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon.

Celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, acest vulcan a intrat în erupţie de aproximativ 50 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupţie s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.

În decembrie 2009, zeci de mii de locuitori şi-au părăsit provizoriu locuinţele, după ce vulcanul a eliberat cenuşă şi lavă.

O zone de excludere cu o rază de şase kilometri în jurul Muntelui Mayon este, în mod teoretic, în vigoare, însă autorităţile permit oamenilor să urce pe versanţi atunci când nu există semne de erupţie, a declarat Marti Calleja.

"Avem între 300 şi 1.000 de persoane care se urcă pe munte în cea mai importantă perioadă a sezonului, din mai şi până în august", a precizat el.

Vulcanologi au descris explozia, care a durat aproximativ 73 de secunde, drept "minimă şi provocată de acumularea de vapori". Este puţin probabil să se repete imediat.

Seismologul-şef Renato Solidum a apreciat că nu este necesar ca persoanele care trăiesc în jurul Mont Mayon să fie evacuate. Explozia a fost provocată de contactul apei de ploaie cu depuneri de cenuşă fierbinte în crater, în opinia sa.

"Nu există activitate la nivelul magmei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi) este un proces normal al unei explozii provocate de o acumulare de vapori", a declarat Renato Solidum într-o conferinţă de presă.

Coloana de cenuşă a dispărut, dispersată de rafale de vânt, după o oră de la erupţie.

Citește și: