Gandul.info
Andrei Ionascu
Mediafax
907 vizualizări 31 ian 2018

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă - 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri - nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă "Lista lui Putin", "Lista oligarhilor", "Raportul Kremlin".

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia - până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov - precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept "oligarhi".

Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska, Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Suleiman Kerimov, Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, a declarat, marţi, că Rusia nu este afectată de "Raportul Kremlin", o listă ce vizează aproape toţi membrii administraţiei prezidenţiale, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

"Ce înseamnă lista asta? Aş spune că nimic. Tinde spre zero. Imaginaţi-vă opusul situaţiei, dacă am publica o listă care ar cuprinde întreaga Administraţie Trump, Camera Reprezentanţilor, Senatul, Curtea Supremă, Procuratura, ce s-ar întâmpla atunci în Statele Unite? Nimic. Acelaşi lucru este valabil şi în ţara noastră", a declarat acesta în urma unei discuţii avute cu omologul său belgian, Charles Michel.

Guvernul rus va răspunde adecvat posibilelor sancţiuni impuse împotriva Rusiei, a mai afirmat oficialul de la Moscova.

"Dacă ne referim la alte consecinţe, cu siguranţă, toate autorităţile din stat, şi aici mă refer la puterea executivă, legislativă şi, desigur, preşedinţia, vor trece cu vederea alte forme de implementare ale acestei hotărâri. Dacă acestea (sancţiunile - n. red.) vor fi implementate, va urma un răspuns. Ce răspuns? Unul adecvat situaţiei", a mai declarat Medvedev.

Premierul rus a afirmat că, în afară de oficialii vizaţi pe listă, "nu există alte persoane care să menţină un dialog cu Statele Unite".

Citește și: