Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
1210 vizualizări 22 dec 2017

Donald Trump a ameninţat iniţial miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care votează în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste ţări "iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump.

După ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, într-un mesaj postat pe Twitter: "După ce am cheltuit prosteşte 7.000 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, a venit vremea să reîncepem construirea ţării noastre!"

Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Zeci de ţări, inclusiv România, s-au abţinut de la vot. "Statele Unite îşi vor aduce aminte de această zi, în care au fost izolate pentru a fi atacate în Adunarea Generală ONU doar pentru exercitarea dreptului de naţiune suverană", a declarat, cu ocazia votului, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Egiptul şi Iordania, principalii beneficiari ai fondurilor acordate de Statele Unite ale Americii, au semnalat că nu se tem de ameninţările lui Donald Trump.

"Americanii ştiu mai bine decât oricine altcineva că stabilitatea Iordaniei este esenţială pentru interesele americane în regiune. Ne aşteptăm ca Administraţia americană să nu se atingă de asistenţa financiară, dar, dacă va face acest lucru, problemele economice ale Iordaniei se vor accentua", a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Guvernului de la Amman, citat de Reuters. Iordania primeşte anual 1,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului.

Fostul premier iordanian Taher al-Masri a argumentat că Iordania este unul dintre aliaţii Statelor Unite într-o regiune instabilă. "Trump nu ne oferă ajutoare caritabile. Iordania are un rol în menţinerea stabilităţii regionale, iar noi continuăm acest rol", a explicat el.

FOTO: UN Photo/Manuel Elias

Citește și: