Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
1384 vizualizări 20 dec 2017

Aceste ţări "iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump miercuri după-amiază, la Casa Albă, potrivit agenţiei Reuters.

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, va organiza joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe şi musulmane, pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat că Washingtonul va "nota numele" celor care vor vota împotriva poziţiei SUA la Adunarea Generală ONU.

Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluţie privind anularea deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulţuire în întreaga lume.

Un proiect de rezoluţie elaborat de Egipt, care exprima "regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului", a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU. Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea iniţiativei. Proiectul preciza că "orice decizii ori acţiuni care modifică statutul sau compoziţia demografică a Oraşului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanţă cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU".

"Din cauza deciziei Statelor Unite, ... situaţia a devenit mai tensionată, iar incidentele s-au intensificat, fiind lansate rachete din Fâşia Gaza şi izbucnind confruntări între palestinieni şi serviciile de securitate israeliene", a declarat Nickolay Mladenov, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon, consideră că dezbaterile în cadrul structurilor ONU sunt inutile. "Îndemnăm toate părţile să vină să negocieze. Nu să vină la Consiliul de Securitate sau la Adunarea Generală ONU, este pierdere de vreme. Singurul drum înainte este prin negocieri", a spus Danny Danon.

FOTO: UN Photo/Kim Haughton

Citește și: