Mihai Draghici - Mediafax
186 vizualizări 3 nov 2017

Întrebat vineri despre reuniunea din anul 2016 la care a fost prezent George Papadopoulos, Donald Trump a declarat, potrivit agenţiei Reuters: "Nu îmi amintesc prea multe despre acea întâlnire. A fost o întâlnire foa

Donald Trump a încercat şi marţi să se distanţeze de fostul consilier George Papadopoulos, numindu-l "mincinos", în contextul în care analistul a declarat în mod fals că a avut contacte cu Rusia cu mult înainte de a face parte din echipa de campanie a actualului lider american. "Puţini oameni îl cunoşteau pe tânărul voluntar de nivel inferior numit George, care a dovedit deja că este mincinos. Verificaţi-i pe democraţi!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Deşi susţine că George Papadopoulos era un membru de rang inferior în echipa de campanie electorală, sugerând că nu îl cunoştea, Donald Trump a postat pe Twitter în aprilie 2016 o imagine în care era la aceeaşi masă cu acest analist.

George Papadopoulos, membru al fostei echipe de campanie a preşedintelui Donald Trump inculpat în cadrul anchetei privind ingerinţele Rusiei, a avut contacte cu un specialist britanic în relaţii internaţionale şi cu un cetăţean rus, afirmă surse citate de Associated Press şi The Telegraph. Documentele judiciare prezentate în investigaţia procurorului special Robert Mueller nu dezvăluie numele celor doi interlocutori. Anchetatorii afirmă doar că George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politică externă în echipa de campanie a lui Donald Trump, a fost anunţat în aprilie 2016 că Rusia avea informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat, Hillary Clinton, sub formă de emailuri. De asemenea, se precizează că George Papadopoulos ar fi discutat cu un individ care are legături cu oficiali de la Ministerul rus de Externe.

Potrivit unor surse citate de agenţiei Associated Press, George Papadopoulos a avut contacte cu Joseph Mifsud şi Ivan Timofeev. Joseph Mifsud este profesor şi director onorific la Academia Londoneză pentru Diplomaţie. Ivan Timofeev este director în cadrul Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul în Moscova. George Papadopolous a pledat vinovat pentru mărturie mincinoasă în ancheta privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA.

Luni seară, Donald Trump s-a distanţat de alţi doi foşti membri ai campaniei electorale inculpaţi, explicând că faptele care li se reproşează au avut loc cu mulţi ani înainte de alegeri şi subliniind că nu au existat deloc contacte ai colaboratorilor săi cu Rusia. "Îmi pare rău, dar aceste fapte au avut loc cu mulţi ani înainte ca Paul Manafort să facă parte din echipa de campanie Trump. Dar de ce nu sunt vizaţi escroaca Hillary Hillary şi democraţii? În plus, nu a existat nicio înţelegere secretă" cu Rusia, a transmis preşedintele SUA prin Twitter.

Paul Manafort, şeful fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump, şi fostul său subaltern Rick Gates au pledat nevinovat la acuzaţiile formulate. Cei doi foşti şefi ai campaniei electorale a lui Donald Trump sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, inclusiv conspiraţie împotriva SUA, spălare de bani şi declaraţii false. Rick Gates, în vârstă de 45 de ani, a colaborat cu Paul Manafort începând din anul 2006 la o firmă internaţională care a desfăşurat activităţi de lobby inclusiv în Ucraina. În martie 2016, Rick Gates s-a alăturat echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, fiind consilier politic şi adjunct al lui Paul Manafort. Acuzaţiile se referă în principal la activităţile de lobby desfăşurate în baza unui contract cu Partidul Regiunilor din Ucraina, însă au fost formulate în cadrul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016, fiind probabil o modalitate de a exercita presiuni de către procurori.

Într-un alt caz, congresmeni republicani din Camera Reprezentanţilor au anunţat recent că au iniţiat anchete în legătură cu aprobarea dată de fosta Administraţie Barack Obama pentru preluarea unui grup minier de către o companie rusă şi privind decizia FBI de a nu o inculpa pe Hillary Clinton pentru folosirea unui cont de email privatrte neimportantă".

Citește și: