Marinela Sarbu
5827 vizualizări 29 sep 2018

Mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în cutremurul cu magnitudinea de 7.5, de vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, la o conferinţă de presă.

Cutremurul a declanşat valuri de tsunami de până la şase metri, iar zona afectată a fost mai mare decât s-a crezut iniţial, a adăugat acesta.

Salvatorii au săpat cu mâna în căutarea supravieţuitorilor în oraşul indonezian Palu.

Există preocupări deosebite cu privire la oraşul Donggala, unde impactul este încă neclar.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Indoneziene pentru Managementul Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, estimează că 2,4 milioane de persoane au fost afectate de cutremurul de vineri, anunţă CNN.

Nugroho a declarat că 71 de străini au fost în Palu în timpul cutremurului şi doi au fost evacuaţi în siguranţă în Jakarta. Nu există informaţii privind starea celorlalţi.

Supravieţuitorii au trecut prin apele rezultate în urma inundaţiilor şi prin grămezi de moloz. Un centru comercial s-a transformat în moloz, iar cupola mare a unei moschei s-a prăbuşit în oraşul Palu, care are 350.000 de locuitori.

Familiile aveau puţinele obiecte pe care le-au putut recupera în pungi de plastic şi rucsaci la adăposturi în aer liber unde mii de oameni sperau să primească ajutor.

Sute de persoane au fost grav rănite şi cel puţin 17.000 de persoane au rămas fără adăpost, a spus Nugroho.

Lipsa echipamentelor grele şi a personalului a încetinit eforturile de salvare în oraşul de coastă Palu, unde muncitorii au început duminică căutările pentru a salva aproximativ 50 de persoane prinse sub dărâmăturile unui hotel prăbuşit.

Agenţia de dezastre din Indonezia a anunţat că cel puţin 384 de persoane au fost ucise, iar mai mult de 350 de oameni au fost răniţi.

"Nu am primit încă rapoarte detaliate, deoarece comunicaţiile sunt tăiate. Multe cadavre au fost găsite de-a lungul ţărmului din cauza tsunami-ului, dar cifrele sunt încă necunoscute", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei.

Cutremurul de 7,5 grade pe Richter, a fost urmat de replici puternice, iar valuri de trei metri au măturat ţărmul oraşului Palu. În urma seismului, mii de case s-au prăbuşit, împreună cu spitale, hoteluri şi centre comerciale.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfăşurare, dar sunt îngreunate deoarece drumul principal către Palu a fost blocat de alunecări de teren.

Un cutremur mai puţin puternic, care s-a produs tot vineri, a ucis cel puţin o persoană şi a rănit cel puţin zece în oraşul Donggala.

Asia Pacific: Tsunami în Sulawesi, coasta Indoneziei a fost devastată - fotografii (Scientist Fan / @Scientist_Fan)

Citește și: