Bogdan MUNTEANU
160 vizualizări 13 mar 2011

"Distrugeri masive s-au înregistrat în regiunea Tohoku" - de unde provin 8% din PIB-ul anual al Japoniei - confirma premierul nipon, Naoto Kan, la câteva ore după ce efectele seismului urmat de tsunami s-au resimţit imediat pe bursele din toată lumea. Pe lângă pierderea de 1,7% a Bursei din Tokyo, aşteptată să continue şi luni, indexul Europe 500 Insurance a scăzut cu 2,4% - cea mai accentuată prăbuşire din iulie 2010.
Aceasta înseamnă că mari firme de reasigurare din lume (Scor SE, Hannover Re, Swiss Re sau Munich Re) au resimţit efectele seismului nipon încă dinainte de anunţarea unei estimări oficiale a pagubelor. Un seism major în Japonia este una dintre cele patru situaţii de risc major, alături de un cutremur în zona oraşului San Francisco din California, un uragan în Golful Mexic şi o tornadă cu consecinţe grave pe cuprinsul SUA.
De la începutul anului, firmele de profil au deja de plătit zeci de miliarde de dolari în urma inundaţiilor din statul australian Queensland şi seismul din Christchurch (Noua Zeelandă). Numai în cazul ultimului eveniment, plăţile pe care trebuie să le facă reasiguratorii se situază între 6 şi 12 miliarde USD, potrivit unei analize a Swiss Re. Pierderile asigurate din Japonia s-ar ridica la cel puţin 35 miliarde USD - în zonele cel mai puternic afectate de distrugeri

Bunuri asigurate de 400 miliarde USD

Acestor pierderi deja estimate li se adaugă un total al bunurilor asigurate de 400 miliarde USD, în alte părţi ale Japoniei. Este vorba de regiuni care nu s-au aflat pe direcţia de propagare a undei de şoc, nici a celor mai mari (de până la zece metri) valuri seismice, dar care tot au suferit pagube. Estimarea aparţine firmei AIR Worldwide, specializată în predicţii privind costul dezastrelor.
Compania americană (cu sediul în Boston, statul Massachusetts) a etichetat deja cutremurul din Japonia drept cel mai costisitor din lume, cu pagube de cel puţin două ori mai mari decât ale seismului din California (1995, care ocupa primul loc în top cu pierderi de 15,3 miliarde USD. Catastrofa de vineri s-ar plasa şi pe locul doi, imediat după uraganul Katrina (2005) în privinţa celor mai costisitoare dezastre naturale de când se fac evaluări.
Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), anunţarea unui bilanţ oficial al pierderilor ar putea dura câteva luni. Până atunci, o serie de analişti din industrie prevăd că nu ar fi exagerat să se creadă că pagubele vor urca la 50 miliarde USD.

Uriaşa datorie publică va creşte şi mai mult

Banca centrală de la Tokyo a anunţat că va oferi, fără restricţii, lichidităţile care vor fi necesare procesului de reconstrucţie - de cel puţin 2.000 până la 3.000 miliarde de yeni. Infuzia de capital va devaloriza şi mai mult moneda niponă, dar instituţia a anunţat că nu va reduce dobânda de referinţă.
Japonia este ţara care se confruntă cu cea mai mare datorie publică (196% din PIB) după Zimbabwe. Avantajul său este că peste 90% din datorie este deţinută de creditori interni, nu bănci străine, dar creşterea îndatorării nu este de bun augur. Totuşi, principala formaţiune de opoziţie a anunţat că susţine Executivul lui Naoto Kan în creşterea cheltuielilor publice, impusă de reconstrucţie.

"Cel mai rău lucru, în cel mai rău moment"

"Nu ştiu încă severitatea pagubelor. Pe termen scurt, vom vedea o încetinire a activităţii economice. Capitalul este distrus, oamenii nu vor putea lucra, livrarea de materii prime se va sista", a declarat profesorul de economie Nouriel Roubini de la Universitatea din New York, intervievat de Bloomberg.
"Să nu uităm că va exista un plan de stimulare a economiei, dar Japonia are deja o datorie publică mare, o populaţie care îmbătrâneşte, astfel că seismul este cel mai rău lucru, în cel mai rău moment", consideră profesorul.
"Regiunea Tohoku este una dintre zonele majore pentru producţia auto şi a altor bunuri japoneze, astfel că seismul ar putea afecta activitatea din acest sector", a fost de părere economistul nipon Tohru Nishihama, de la Institutul Dai-ichi din Tokyo, citat de Bloomberg. "Este posibil să fie afectate şi preţurile alimentelor, pentru că agricultura este o altă ramură majoră a economiei din regiune", a precizat expertul.
Efectele seismului se vor cunoaşte pe termen lung şi după reluarea activităţilor sistate temporar: lucrul în uzinele Toyota, Nissan şi Sony, curse de avion, de tren şi închiderea unor autostrăzi, sistarea activităţii portuare, precum şi a unor obiective industriale sensibile precum centrale atomoelectrice şi rafinării.

Citește și: